to top

Asocijacije

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Biblioteka

Radno vrijeme biblioteke sa studentima svakog radnog dana od 8.00 do 15.00 časova.
Radno vrijeme biblioteke u Bijeljini je od 11.00 do 14.00 časova.


Biblioteka Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu nastala je i razvijala se uporedo sa Pravnim fakultetom, u teškim uslovima i sa skromnim sredstvima.

Uslove za normalan rad i funkcionisanje, Biblioteka je dobila useljenjem u novu zgradu na Palama, odnosno zgradu u Bijeljini.

Uslugama Biblioteke trenutno se koriste nastavnici, saradnici i studenti u sjedištu na Palama i ođeljenjima u Bijeljini i Srebrenici, a članovi biblioteke mogu postati i druga lica (sudije, advokati, istraživači, građani i dr.).

Rad Biblioteke regulisan je Pravilnikom o radu Biblioteke i Bibliotečkog odbora Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U okviru Biblioteke ne postoji čitaonica, ali Fakultet raspolaže sa posebnim prostorijama, koje su organizovane kao čitaonice. Na Palama, u zgradi Fakulteta, čitaonica je površine 70 m², sa 44 sjedeća mjesta, dok je u Bijeljini, u zgradi Centra za visoko obrazovanje, na 214 m², dostupno 96 sjedećih mjesta.

 

Bibliotečki fond i ostale usluge


Osnovna usluga koju Biblioteka nudi svojim korisnicima je izdavanje knjiga iz bibliotečkog fonda, koji čini Zbirka monografskih publikacija, Zbirka periodičnih publikacija, Zbirka stare i rijetke knjige i Zbirka službenih glasila.

Zbirku monografskih publikacija čine udzbenici, monografije, priručnici, enciklopedije, rječnici, magistarski i doktorski radovi i dr., i ona trenutno broji oko 11100 primjeraka. Uglavnom su to izdanja iz oblasti prava, ali i ostalih društvenih nauka. Oko 9000 primjeraka je na srpskom jeziku, a ostale su na engleskom, francuskom, njemačkom i ruskom jeziku.

Zbirku periodičnih publikacija čine naučni i stručni časopisi i zbornici radova iz oblasti prava, ali i drugih naučnih disciplina. Zbirka se sastoji od stotinjak domaćih i stranih naslova sa oko 4300 primjeraka. Fakultet je pretplaćen na nekoliko naučnih časopisa iz oblasti prava, ali većinu naučne publicistike dobija putem redovne razmjene sa ustanovama koje ih izdaju, npr.: Anali Pravnog fakulteta u Beogradu, Pravni život, Pravna misao, Bilten Okružnog suda u Beogradu, Godišnjak Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Godišnjak Pravnog fakulteta u Sarajevu, Pravna riječ, Zbornik Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Zbornik Pravnog fakulteta u Nišu, Izbor sudske prakse, Pravni zapisi, i dr. Našim korisnicima, dostupan je skoro cjelokupan tiraž najznačajnijih pravnih časopisa sa prostora bivše Jugoslavije.

Bibliotečki fond svakim danom se povećava i pokriva sve oblasti prava, a sadrži i naslove iz ostalih društvenih nauka, prije svega istorije, ekonomije, politikologije, filozofije i sl.

U posljednjih deset godina, od početka školske 2010/2011. pa do danas, Biblioteka Pravnog fakulteta skoro pa da je utrostručila bibliotečki fond i uvećala ga je za oko 10600 bibliotečkih jedinica, sa 5750 na 16341, što nas po brzini uvećanja bibliotečkog fonda čini jednom od najuspješnijih biblioteka u zemlji, ali i među najboljima u regionu.

Do povećanja broja publikacija prevashodno smo došli saradnjom sa institucijama i pojedincima koji su se odazvali na naš poziv za razmjenom i poklonima, kao i kupovinom knjiga. Posebnu zahvalnost dugujemo najvećem distributeru naučne i stručne literature na engleskom jeziku na našim prostorima – Ingliš buku (The English Book) iz Beograda, koji su svojom donacijom pokazali da su veliki ne samo u poslu kojim se bave, nego i u mnogo značajnijem – u dobročinstvu i pomoći mladim ljudima željnim znanja i obrazovanja. Osim njih, zahvalni smo tradicionalnim prijateljima, koji su pomogli da biblioteka počne sa radom i da postane siguran oslonac za naučno-istraživački rad naših korisnika. Prije svega, tu mislimo na Pravni fakultet u Beogradu, Pravni fakultet u Nišu, Pravni fakultet u Kragujevcu, Pravni fakultet u Novom Sadu, Pravni fakultet u Sarajevu i dr. Među najznačajnijim darodavcima, svakako su i nastavnici i saradnici koji su predavali ili još uvijek predaju kod nas, te im ovim putem srdačno zahvaljujemo.

Spisak svih darodavaca i zaslužnih pojedinaca i ustanova, možete pogledati ovdje.

Spisak darodavaca u 2019. godini, možete preuzeti ovdje.

Spisak darodavaca u 2020. godini, možete preuzeti ovdje.

Spisak darodavaca u 2021. godini, možete preuzeti ovdje.

Spisak darodavaca u 2022. godini, možete preuzeti ovdje.

Spisak darodavaca u 2023. godini, možete preuzeti ovdje.

Godišnji bilten prinova monografskih publikacija u 2016. godini, možete preuzeti ovdje.

Godišnji bilten prinova monografskih publikacija u 2017. godini, možete preuzeti ovdje.

Godišnji bilten prinova monografskih publikacija u 2018. godini, možete preuzeti ovdje.

Godišnji bilten prinova monografskih publikacija u 2019. godini, možete preuzeti ovdje.

Godišnji bilten prinova monografskih publikacija u 2020. godini, možete preuzeti ovdje.

Godišnji bilten prinova monografskih publikacija u 2021. godini, možete preuzeti ovdje.

Godišnji bilten prinova monografskih publikacija u 2022. godini, možete preuzeti ovdje.

Godišnji bilten prinova monografskih publikacija u 2023. godini, možete preuzeti ovdje.

 

O kvalitetu usluga koje pruža naša biblioteka, svjedoči i anonimna studentska anketa, na kojoj biblioteka i zaposleni u njoj godinama zaredom dobijaju najviše ocjene. Da bismo opravdali ukazano povjerenje, između ostalog, uveli smo i novu uslugu, koju za sada ne pruža niti jedna ustanova na našim prostorima, a i šire. Na jednom mjestu smo sakupili, sistematizovali i objavili nekoliko stotina najznačajnijih internet adresa koje mogu poslužiti za istraživački rad svim naučnim i stručnim poslenicima u oblasti prava. Nadamo se da će ova usluga smanjiti obim istraživačkih napora svima koji se budu njome služili.

Pošto smo otvoreni za svaki vid saradnje, pozivamo vas da dijelimo iskustva i ideje. Zato, svoje prijedloge i primjedbe šaljite na elektronsku poštu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

Spisak usluga koje pruža naša biblioteka, kao i detaljnije informacije o njima možete pogledati ovdje:

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892