to top

Bibliotečki fond i ostale usluge

Osnovna usluga koju Biblioteka nudi svojim korisnicima je izdavanje knjiga iz  bibliotečkog fonda koji čini zbirka monografskih i zbirka periodičnih publikacija.

Zbirku monografskih publikacija čine udžbenici, enciklopedije, priručnici, rječnici, monografije, magistarski i doktorski radovi i dr., i ona trenutno broji oko 9000 primjeraka. Oko 7000 primjeraka je na srpskom jeziku, a ostale knjige su na engleskom, francuskom, njemačkom i ruskom jeziku.

Zbirku periodičnih publikacija čine naučni i stručni časopisi, zbornici radova i sl., i ona se trenutno sastoji od oko stotinu naslova sa oko 4000 primjeraka. Fakultet je pretplaćen na više časopisa iz oblasti prava, a redovno putem razmjene dobijamo i većinu pravnih časopisa koje izdaju pravni fakulteti i ostale naučno-istraživačke i stručne ustanove i udruženja u regionu, npr.: Anali Pravnog fakulteta u Beogradu, Pravni život, Pravna misao, Pravna riječ, Godišnjak Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Godišnjak Pravnog fakulteta u Sarajevu, Zbornik Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Zbornik Pravnog fakulteta u Nišu, Pravni zapisi, Bilten Okružnog suda u Beogradu, Srpska pravna misao, Izbor sudske prakse i dr.

Bibliotečki fond svakim danom se povećava i pokriva sve oblasti prava, a sadrži i naslove iz ostalih društvenih nauka, prije svega istorije, ekonomije, politikologije, filozofije i sl.

U posljednje dvije i po godine, od početka školske 2010/2011. pa do danas, Biblioteka Pravnog fakulteta uvećala je svoj fond za 7250 bibliotečkih jedinica, sa 5750 na 13000, što nas čini najuspješnijom bibliotekom u zemlji, ali i među najboljima u regionu. Cilj nam je da do kraja 2013. god., raspolažemo sa 15000 bibliotečkih jedinica, odnosno da u tri godine skoro utrostručimo fond.

Do povećanja broja publikacija prevashodno smo došli saradnjom sa institucijama i pojedincima koji su se odazvali na naš poziv za razmjenom i poklonima, kao i kupovinom knjiga. Posebnu zahvalnost dugujemo najvećem distributeru naučne i stručne literature na engleskom jeziku na našim prostorima – Ingliš buku (The English Book) iz Beograda, koji su svojom donacijom pokazali da su veliki ne samo u poslu kojim se bave, nego i u mnogo značajnijem – u dobročinstvu i pomoći mladim ljudima željnim znanja i obrazovanja. Osim njih, zahvalni smo tradicionalnim prijateljima, koji su pomogli da biblioteka počne sa radom i da postane siguran oslonac za naučno-istraživački rad naših korisnika. Prije svega, tu mislimo na Pravni fakultet u Beogradu, Pravni fakultet u Nišu, Pravni fakultet u Kragujevcu, Pravni fakultet u Novom Sadu, Pravni fakultet u Sarajevu i dr. Među najznačajnijim darodavcima, svakako su i nastavnici i saradnici koji su predavali ili još uvijek predaju kod nas, te im ovim putem srdačno zahvaljujemo.

Spisak svih dosadašnjih darodavaca i zaslužnih pojedinaca i ustanova, možete pogledati ovdje.

U prva tri mjeseca ove godine, knjige su nam poklonili: Ingliš buk (The English Book) iz Beograda; Pravni fakultet u Nišu; Pravni fakultet u Sarajevu; Pravni fakultet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici; Pravni fakultet Univerziteta Union Beograd; Evropska akademija za istraživanja i obrazovanje u BiH; CUPS Beograd; prof. dr Milan Škulić; prof. dr Aleksandar Petrović;

U drugom tromjesječju, darodavci našoj biblioteci bili su: Ingliš buk (The English Book) iz Beograda; Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske; Arhiv Bosne i Hercegovine; Biblioteka Centra za ljudska prava Sarajevo; prof. dr Miodrag Simović; prof. dr Drago Radulović; prof. dr Marijana Pajvančić; prof. dr Ljubinka Kovačević; doc. dr Goran Marković; viši ass. Sanja Golijanin, mr; viši ass. Dimitrije Ćeranić, mr.

Šestomjesečni bilten prinova u tekućoj godini, možete preuzeti ovdje.

O kvalitetu usluga koje pruža naša biblioteka, svjedoči i anonimna studentska anketa, na kojoj biblioteka i zaposleni u njoj godinama zaredom dobijaju najviše ocjene. Da bismo opravdali ukazano povjerenje, između ostalog, uveli smo i novu uslugu, koju za sada ne pruža niti jedna ustanova na našim prostorima, a i šire. Na jednom mjestu smo sakupili, sistematizovali i objavili nekoliko stotina najznačajnijih internet adresa koje mogu poslužiti za istraživački rad svim naučnim i stručnim poslenicima u oblasti prava. Nadamo se da će ova usluga smanjiti obim istraživačkih napora svima koji se budu njome služili.

Pošto smo otvoreni za svaki vid saradnje, pozivamo vas da dijelimo iskustva i ideje. Zato, svoje prijedloge i primjedbe šaljite na elektronsku poštu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Spisak usluga koje pruža naša biblioteka, kao i detaljnije informacije o njima možete pogledati ovdje:

 

 

 

 

 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892

 

});})(jQuery);