to top

Izdavaštvo

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Monografije

Pravni fakultet štampao monografiju povodom 70. godišnjice postojanja i rada

 

Monografija korica 2016Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu je, povodom 70. godišnjice postojanja i rada, izdao monografiju pod naslovom „Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu 1946–2016.“, u kojoj je predstavljen razvoj fakulteta, od daleke 1946. godine, kada je zakonom, koji je donijela Narodna skupština Narodne Republike Bosne i Hercegovine, osnovan Pravni fakultet u Sarajevu, do danas. Pravni fakultet baštini tradiciju Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, budući da je znatan broj profesora ovog fakulteta, nakon početka rata u Bosni i Hercegovini, bio prinuđen na napusti svoj fakultet, pa su rad nastavili u Republici Srpskoj. Tako je Pravni fakultet obnovio svoj rad na Ilidži, 1994. godine, a od 1996. godine nastavio da radi na Palama.

U monografiji su predstavljeni rezultati rada fakulteta, opisana njegova organizaciona struktura, dati podaci o nastavnom planu i programu na prvom i drugom ciklusu studija, ukazano na razvoj naučno-istraživačke i izdavačke djelatnosti, sadržani podaci o bibliotečkom fondu, objavljeni osnovni biografski podaci o nastavnicima i saradnicima, i predstavljena studentska organizacija. Monografija predstavlja jedinstven napor da se prikaže uspješan razvoj fakulteta od njegovog osnivanja, a naročito nakon obnavljanja rada u Republici Srpskoj. Fakultet je postao jedan od najvećih fakulteta u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i jedan od najznačajnijih pravnih fakulteta u zemlji i okruženju, stvorio vrlo povoljne kadrovske i materijalne uslove za neometano odvijanje nastavno-naučnog procesa i za razvoj raznovrsnih studentskih aktivnosti. Naročito značajni rezultati ostvareni su u periodu od 2010. godine do danas, kada je fakultet značajno razvio aktivnosti na svim poljima, organizovao veći broj naučnih skupova, obogatio bibliotečki fond i, što je najvažnije, dobio sedam mladih nastavnika iz vlastitih redova.

Nadamo se da će ova monografija poslužiti kao koristan vodič onima koji se žele detaljnije upoznati sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, da će motivisati nove studente da upišu naš fakultet i kolege sa drugih pravnih fakulteta, institucija i organizacija da započnu ili unaprijede saradnju sa Pravnim fakultetom.

 

Monografiju možete preuzeti ovdje.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892