to top

Asocijacije

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Debatni klub

“I do not agree with what you have to say,

but I'll defend to the death your right to say it.”

Voltaire

 

Gdje pronaći plodnije tlo za vođenje argumentovane rasprave i razvijanje vještina kritičkog mišljenja do na pravnom fakultetu?

 

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, od njegovog nastavka rada tokom devedesetih godina prošlog vijeka pa do danas, promovišu kulturu dijaloga i savlađuju osnovne debatne vještine. Tokom 2012. godine, Debatni klub je obnovio rad i danas uspješno djeluje kako u sjedištu Pravnog fakulteta na Palama, tako i u Odjeljenju fakulteta u Bijeljini.

 

Aktivnosti Kluba se sastoje u održavanju radionica tokom kojih debatanti uče osnovne vještine debate, upoznaju se sa različitim debatnim formatima, podučavaju se dobroj komunikaciji i aktivnom slušanju, te, što je posebno važno, razvijaju sposobnosti timskog rada kroz zajedničko traganje za novim idejama. Debatni klub, takođe, priređuje debatna takmičenja na nivou fakluteta, čime svoj rad predstavljaju široj akademskoj zajednici. U prvoj polovini 2013. godine, Debatni klub je uspostavio aktivnu saradnju sa Centrom za kulturu dijaloga BiH, te učestvovao na seminarima i takmičenjima u organizaciji CKD-a.

 

Budući da je Debatni klub mjesto gdje u prijateljskoj atmosferi studenti uče jedni od drugih i unapređuju govorničke vještine, ali i sposobnost neverbalne komunikacije, njegovo članstvo se svakodnevno uvećava. Klub trenutno broji tridesetak članova, a njime rukovodi doc. dr Sanja Tepavčević, uz veliku podršku nekolicine iskusnih debatanata, studenata završnih godina Pravnog fakulteta.

 

Jedan od najstarijih debatnih formata, koji najčešće koriste debatanti na univerzitetima, je Britanski parlamentarni format. Pregled osnova ovog formata pripremila je studentkinja Dušica Blagojević, a možete ga pogledati na linku ispod.

 

 

Britanski parlamentarni debatni format

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892