to top

Izdavaštvo

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Godišnjak PFIS

Godišnjak Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu

RIJEČ GLAVNOG UREDNIKA

 

Pravni fakultet u Sarajevu osnovan je školske 1946/1947. god. Zbog ratnih (ne)prilika, Fakultet se školske 1994/1995. god. podijelio, tako da su se nastavnici srpske nacionalnosti povukli u Srpsko Sarajevo, prvo na Ilidži, a već sljedeće godine na Pale (danas Istočno Sarajevo). U tom smislu, Pravni fakultet u Istočnom Sarajevu, takođe, baštini pravnu tradiciju začetu školske 1946/1947. godine.

Savjet Pravnog fakulteta u Sarajevu izdaje već 1952. god. „Istorijskopravni zbornik“, naročito zahvaljujući dr Aleksandru Solovjevu, čuvenom pravnom istoričaru, profesoru Beogradskog univerziteta koji je prešao u Sarajevo i jedno vrijeme bio dekan, a sljedeće, 1953. god., izlazi „Godišnjak Pravnog fakulteta u Sarajevu“.

U prvom broju „Godišnjaka“, svoje radove objavili su: profesori Dragomir Krndija, Miloš Bajić, Leonida Lučić, Ananije Ilić, Vojislav Spajić, Boško Perović, zatim docenti Alija Silajdžić, Dragoljub Dimitrijević, Hamid Filipović, Stjepan Lovrenović, te saradnici Ahmet Salčić, Milivoje Erić i Mišo Semijan. Od tada, do danas, izlaze godišnjaci i zbornici oba pravna fakulteta.

Školske 2009/2010. god., Naučno-nastavno vijeće Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu izabralo je novu redakciju koja, u skladu sa navedenom tradicijom, vraća izvorni naziv godišnjak: „Godišnjak Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu“, želeći da ovaj časopis postavi na najviši naučni i stručni rang. U skladu s tim visokim zadatkom, Redakcija je izabrala u svoja radna tijela i poznate naučnike širom svijeta, različite po nacionalnosti, vjeroispovijesti i rasi, ali ujedinjene u težnji da pravo nadvlada silu, da etika bude kormilar prava i da se ljudi mogu pouzdati u pravdu. I, kako reče naš nobelovac – pravde nema mnogo na svijetu, „ali što je manje ima, to više vrijedi; i spora je, jeste, i hoće da zadocni, ali prije ili poslije – stigne. Zato ja uvijek kažem: na pravdu se nasloni, pa se ne boj!“.

Nije nužno reći, ali neka se ipak istakne – „Godišnjak Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu“ biće otvoren: kako za domaće, tako i inostrane autore, za sve ideje, stavove, kritike i prijedloge. Jedini kriterijum za objavljivanje biće riječ nauke i struke. Neka, dakle, znanje, intelekt i imaginacija polete sa Vrha Bosne i predstave ove prostore u pravom svjetlu!

 

 

Glavni i odgovorni urednik

dr Oliver Antić, redovni profesor

 

 

 

Više informacije o ovom časopisu možete pronaći na sajtu Godišnjaka Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevo

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892