to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

UPIS 2024 – VAŽNI DATUMI

UPIS 2024 – VAŽNI DATUMI

OBJAVLJIVANJE KONKURSA: 12. 6. 2024. godine;

PRIJAVLJIVANJE: 24–28. 6. 2024. godine;

(MOGUĆE JE ELEKTRONSKO PRIJAVLJIVANJE: 24–29. 6. 2024. godine);

PRIJEMNI ISPIT: 1. 7. 2024. godine;

UPIS: 8–12. 7. 2024. godine.

 

Štampa El. pošta

U BRČKOM ODRŽANA NAUČNA KONFERENCIJA O MIGRACIJAMA

U Brčkom je, u organizaciji Evropske organizacije za javno pravo (EPLO), održana međunarodna naučna konferencija o migracijama na Balkanu. Učesnici konferencije bavili su se pravnim i politikološkim aspektima migracija, odnosno pravima migranata i migracionim politikama u državama Balkana. Obrađivana su pitanja socijalnih i ekonomskih prava migranata, pokretljivosti radne snage na Balkanu i sl. Analizirana su zakonodavstva balkanskih država i politike koje one vode u ovoj oblasti. U radu konferencije učestvovali su naučni radnici i predstavnici civilnog sektora iz Grčke, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Albanije i drugih država.

Konferenciju su otvorili mr Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko Distrikta, u kojoj se konferencija održavala, i koji je podržao njeno organizovanje u Brčkom, prof. dr Goran Marković, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i član Upravnog odbora EPLO, i dr Markos Karavias, direktor MedMA (Mediterranean Migration and Asylum Policy Hub).

Održavanje konferencije u Brčkom izraz je nastojanja da tokom ove godine bude obnovljen rad regionalne kancelarije EPLO u Brčkom, što bi trebalo da uslijedi u ljetnim mjesecima. Time će biti znatno obogaćene aktivnosti EPLO, u kojima će sarađivati naš fakultet, a stvoriće se uslovi i za obnovu rada Nacionalne škole javne uprave u Brčkom.

EPLO je omogućio našim studentima da besplatno studiraju prestižnu trogodišnju Školu (fakultet) evropskog prava i uprave, i ove godine će prvih pet studenata diplomirati na njoj, nekoliko godina je suorganizator našeg međunarodnog naučnog skupa, a postoji i plan pokretanja zajedničkih master studija.

U kancelariji EPLO u Brčkom radiće naša bivša i odlična studentkinja prvog i drugog ciklusa Milica Jevtić, koja takođe privodi kraju i studije na Školi evropskog prava i uprave.

TV prilog:

 

Štampa El. pošta

OKONČANA STUDENTSKA PRAKSA U OKRUŽNOM PRIVREDNOM SUDU U ISTOČNOM SARAJEVU NA OSNOVU OKVIRNOG SPORAZUMA

U tekućem semestru, uspješno je okončana studentska praksa iz oblasti građanskog prava u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu, a na osnovu Okvirnog sporazuma o razumijevanju. Praksa iz oblasti građanskog prava, za studente koji studiraju u sjedištu Fakulteta, u Palama, započela je krajem zimskog semestra 2023/2024 a.g. u Osnovnom sudu u Sokocu, a potom je nastavljena u ljetnjem semestru u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu i u Okružnom privrednom sudu 

Praksa u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu održana je prema modelu koji je podrazumijevao individualni rad sa studentom od strane sudije-mentora, tri radna dana po pet sati. Ovim putem izražavamo veliku zahvalnost na profesionalizmu i posvećenosti sudijama-mentorima Minji Mirvić, Lili Mioković i Ekatarini Davidović, kao i koordinatoru studentske prakse u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu, Bojanu Tupajiću. Utiske studenata prenosimo u nastavku.

 

“Željela bih da se zahvalim Pravnom fakultetu na ukazanoj mogućnosti da prisustvujemo još jednoj praksi, koju smo ovaj put imali u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu. Ova praksa bila je posebna prije svega zato što smo imali mogućnost da nam se svaki sudija pojedinačno posveti i detaljno nas uvede u rad suda. Sudije su zaista bile posvećene i omogućavali su nam da prisustvujemo brojnim ročištima, učili su nas da pišemo presude, davali su nam da čitamo i sa njima detaljno analiziramo predmete što je svakako bilo od velike pomoći jer smo mogli svoja teorijska znanja primjeniti na realne slučajeve. Ono što bih još istakla da je bilo posebno kod ove prakse jeste što su se naši mentori dodatno posvetili da nam daju savjete koji se tiču našeg daljeg profesionalnog usavršavanja i njihova iskustva kroz čitav taj proces, tako da je ova praksa bila poučna na više načina.”

Marina Milošević, student treće godine

 

“Najprije bih željela da iskažem zahvalnost fakultetu povodom sprovedene prakse u Okružnom privrednom sudu. Nalazim ovu praksu izuzetno korisnom, naročito zbog toga što smo provodili vrijeme sami sa našim mentorima, te su nam se mogli maksimalno posvetiti. Naučila sam pisati presude, razgledala sam predmete i prisustvovala ročištima. Pored toga, mentori su bili izuzetno ljubazni, susretljivi i otvoreni za svaku diskusiju. Savjetovali su nas, ne samo u vezi sa fakultetom i učenjem, nego i u pogledu naše buduće profesionalne orjentacije. Na praksi sam naučila svašta novo, stekla nove vještine i što je najbitnije, uživala u radu. Nadam se da će biti još ovakvih prilika i svima bih preporučila da se opredijele za prisustvo praksi!

Sofija Golijanin, student treće godine

 

“Kao student četvrte godine Pravnog fakulteta, pohađao sam studentsku praksu u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu. Ovim putem u kratkim crtama,  želio bih da podijelim svoje utiske nakon obavljene prakse.

Studentska praksa u Okružnom privrednom sudu je lijepo i nadasve korisno iskustvo za sve studente koji žele da nauče nešto više o pravnoj profesiji. Radna atmosfera je prijatna, a mentori uvijek raspoloženi i spremni za rad. Veliko je zadovoljstvo obavljati praksu u tako stručnom kolektivu. Istakao bih da, po okončanju prakse, student postaje spremniji da savada buduće izazove koji ga očekuju.

Istina je, treba se usavršavati kao ličnost i raditi na svom personalnom integritetu, te iz tog razloga na ovaj način, savjetujem mladim kolegicama i kolegama da se prijave za studentsku praksu.”

Filip Šupić student četvrte godine

 

“Praksa u Okružnom privrednom sudu za mene je bila i više nego korisna. Naučila sam mnogo o radu ovog suda. Sa mentorima sam detaljno analizirala tok postupka i svaku pojedinačnu radnju koju su dužni izvršiti. Imala sam priliku i da prisustvujem ročištu i na taj način najbolje zapazim kako to stvarno funkcioniše. To je ujedno i najzanimljiviji i najkorisniji dio prakse. Mentori su bili izuzetno posvećeni i zainteresovani za rad sa studentima. Rado su odgovarali na sva pitanja i objašnjavali sve što je bilo potrebno. Pružili su mi priliku i da sama analiziram neke predmete i izvodim zaključke o istim. Trudili su se da svaki dan radimo nešto novo. Takodje, sa mentorima sam razgovarala o njihovom iskustvu kako tokom, tako i nakon fakulteta. Mogu reći da je ova praksa prošla u najboljem redu. 

Smatram da su ovakve prakse za studente izuzetno značajno iskustvo. Pružaju nam mogućnost da sve ono o čemu učimo, vidimo i u praksi. Iskreno se nadam da ću u budućnosti imati priliku da opet učestvujem u ovoj ili nekoj sličnoj praksi.”

Lana Šućur, student treće godine

 

“Praksa u Okružnom privrednom sudu je obavljena uspješno. Ovo je bila odlična prilika da se bolje upoznamo sa radom okružnih privrednih sudova i uopšte sa postupkom u parnicama o privrednim sporovima i stečajnim postupkom. Tome su naročito doprinijela ročišta na kojima smo prisustvovali i rad sa sudijama mentorima koji su nam posvetili pažnju u radu i pojasnili mnoge nejasnoće.

Sve u svemu, praksa je bila veoma korisno iskustvo i preporučujem ostalim studentima da ih pohađaju.“

Mihailo Andrijašević, student četvrte godine

 

“Praksa u Okružnom privrednom sudu je bila jako korisna, pogotovo jer je svako od nas imao svog mentora. Mentori su bili jako susretljivi za rad i sa njima sam analizirala predmete, provjeravala urednost tužbe, kao i na koji način se  izrađuju presude,  te su mi prenijeli mnoga korisna znanja. Takođe su mi davali korisne savjete za izbor budeće profesije. Prisustvovala sam glavnoj raspravi i pripremnim ročištima što mi je mnogo  olakšalo razumijevanje gradiva i samog toka postupka. Takođe, htjela bih da se zahvalim fakultetu i sudijama na ovoj prilici i na divnoj saradnji.”

Sara Okiljević, student treće godine

“Praksa u Okružnom privrednom sudu pružila mi je uvid u rad suda kao i predmete koji se odvijaju. Sudije mentori, kao i ostali zaposleni u sudu, dočekali su nas na divan način. Prisustvovali smo pripremnim ročištima, sudije mentori su se potrudili da nam objasne predmete i uopšte nas upoznaju sa samim postupkom izlaganja dokaza i sa tokom postupka i pružili su nam odgovore na sva postavljena pitanja. Ova praksa predstavlja jedno divno iskustvo koje je veoma potrebno studentima Pravnog fakulteta.”

Mihailo Kovačević, student treće godine

 

“Moram da kažem da zaista nosim sjajne utiske sa ove prakse, i da mi je jako drago što sam imala priliku da u njoj i učestvujem, te da itekako ima značaja u našem daljem školovanju.”

Marina Sudžum, student treće godine

 

“Utisci sa prakse u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu su odlicni. Imala sam priliku da se upoznam sa CMS sistemom, da razgledam razlicite sudske predmete, prisustvovali smo pripremnim rocistima i dočekani smo izuzetno ljubazno.”

Anja Faladžić, student četvrte godine

 

Štampa El. pošta

NAŠ STUDENT BORAVI NA STUDIJAMA U PESKARI

Naš student Đorđe Femić nalazi se u Peskari (Italija), gdje studira ljetni semestar u okviru Erasmus + projekta. Kolega Femić provešće pet mjeseci u Italiji.

U ovom trenutku, otvoren je konkurs za još jednog studenta, koji će moći da provede pet mjeseci u Peskari u zimskom semestru.

Donosimo utiske kolege Femića:

„Odlazak na ovaj program je zaista nezaboravno iskustvo koje mi je omogućilo da učestvujem u naučno-nastavnom programu i upoznam druge kulture. Takođe, upoznao sam razne studente iz cijelog svijeta i razmijenili smo utiske o samom studiranju, različitim kulturama i istoriji, te pronašli mnoge zajedničke teme. Imao sam priliku da idem na različita okupljanja koja organizuje Univerzitet G. d'Annunzio u saradnji sa Zajednicom Erasmus Studenata (ESN). Takođe, sa grupom studenata posjetio sam Rim, gdje smo obišli različita arheološka nalazišta, ali naravno i Koloseum, Campidoglio, Spomenik Viktoru Emanuelu II i još mnogo toga. Veliku zahvalnost dugujem našem fakultetu i univerzitetu jer su mi omogućili da odem i upoznam drugu kulturu i istoriju, kao i drugačije običaje. Zahvalan sam i domaćinima koji su nam obezbijedili adekvatan prijem i pokazali profesionalnu organizovanost u okviru Erasmus programa. Nadam se da će ovaj program biti proširen i time omogućiti različitim studentima da učestvuju u njemu. Ujedno, ovo je poziv svim studentima da bez bojazni učestvuju u Erasmus programu.“

Štampa El. pošta

NA PRAVNOM FAKULTETU BIĆE ORGANIZOVANA OBUKA ZA KORIŠĆENJE BAZOM PARAGRAF LEKS

Na Pravnom fakultetu biće organizovana obuka za korišćenje najvećom regionalnom elektronskom bazom pravnih propisa, sudske prakse, stručnih komentara pravnih propisa i pravnih modela, Paragraf leks. Ova baza obuhvata pravne sisteme Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko Distrikta BiH, svih kantona u Federaciji BiH te Bosne i Hercegovine. Svim polaznicima obuke koji polože završni test biće izdat sertifikat o osposobljenosti za korišćenje bazom koji zajedno izdaju Paragraf leks i Pravni fakultet.

Obuku za korišćenje bazom moći će pohađati svi studenti master studija, te apsolventi i studenti treće i četvrte godine prvog ciklusa studija Pravnog fakulteta. Osim naših sadašnjih studenata, za obuku se mogu prijaviti i naši bivši studenti, ali i svi ostali pravnici poput sudija, advokata, tužilaca, notara, advokatskih i sudskih pripravnika, notarskih pomoćnika, pravnika koji se bave pravničkim poslom u različitim institucijama, privrednim društvima, organima i organizacijama itd.

Svi zainteresovani za obuku, mogu se do 15. aprila javiti prof. dr Dimitriju Ćeraniću putem elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Zahvaljujemo kolegama iz Paragraf leksa na odličnoj saradnji i nadamo se unapređenju poslovnih odnosa.

               

Štampa El. pošta

U CENTRU ZA VISOKO OBRAZOVANJE U BIJELJINI OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, tačnije četiri njegova fakulteta koja imaju sjedište ili odјeljenje u Bijeljini, obilježio je Svjetski dan zdravlja. U saradnji sa Domom zdravlja u Bijeljini, organizovani su besplatni preventivni pregledi studenata i zaposlenih, a potom je dr Zoran Vasilić, specijalista porodične medicine i načelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, održao predavanje studentima i zaposlenima na temu „Masovne nezarazne bolesti – kako sačuvati zdravlje?“. Ljekari i medicinsko osoblje Doma zdravlja pregledali su 70 studenata i zaposlenih našeg univerziteta, a otprilike toliki broj studenata je pratio predavanje dr Vasilića. Pregledi su obuhvatili fizikalni pregled, mjerenje krvnog pritiska, mjerenje šećera u krvi, određivanje BMI, procjenu faktora rizika i pregled najsavremenijim dijagnostičkim aparatom MESI.

U obraćanju medijima, dr Vasilić i Goran Marković, dekan Pravnog fakulteta, istakli su značaj i svrhu ove aktivnosti, posebno naglašavajući značaj zdravstvenog prosvjećivanja građana i razvoja svijesti o potrebi preventivnog djelovanja s ciljem zaštite zdravlja.

Budući da je aktivnost bila vrlo uspješna, istaknuta je obostrana spremnost za nastavak saradnje na ovim i drugim poljima. Univerzitet je zahvalan dr Danijeli Đukin, direktorici Doma zdravlja, dr Zoranu Vasiliću, ljekarima i medicinskom osoblju Doma zdravlja na spremnost da sarađuju i pomognu Univerzitetu.

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892