to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

ODRŽAN DAN OTVORENIH VRATA U BIJELJINI

ODRŽAN DAN OTVORENIH VRATA U BIJELJINI 

Univerzitet u Istočnom Sarajevu organizovao je Dan otvorenih vrata u Bijeljini, u zgradi Centra za visoko obrazovanje, na kome se predstavilo petnaest fakulteta i dvije akademije. Više od 500 maturanata iz Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Zvornika, Šekovića, Srebrenice, Milica i Vlasenice imali su priliku da se upoznaju sa našim univerzitetom i njegovim članicama, među kojima je i Pravni fakultet, čije sjedište je u Palama a odjeljenje u Bijeljini. Maturantima se u ime rektora Univerziteta obratio prorektor za međunarodnu saradnju doc. dr Marko Gutalj, a maturanti su mogli da čuju i autorsku besjedu Simeona Petkovića, studenta Pravnog fakulteta i člana Besjedničke sekcije fakulteta.

Maturanti su mogli da saznaju: 1) da je školovanje besplatno za sve studente državljane Republike Srpske i Republike Srbije; 2) da je smještaj u domovima besplatan za državljane Republike Srpske i Republike Srbije; 3) da studenti slušaju kvalitetnu nastavu i stiču diplome koje su priznate u zemlji i inostranstvu; 4) da će biti u prilici da putuju u inostranstvo i slušaju nastavu na stranim univerzitetima.

Maturanti su pokazali veliko interesovanje za studij prava, a mogli su da saznaju i da će: 1) moći da pohađaju studentsku praksu u 20 institucija; 2) učestvovati na pravnim klinikama i simulacijama suđenja; 3) učestvovati u radu Besjedničke sekcije i Debatnog kluba; 4) moći da besplatno pohađaju trogodišnju Školu (fakultet) evropskog prava i uprave u Atini; 5) polagati ispite na olakšani način; 6) po okončanju studija brzo naći zaposlenje i moći da obavljaju 300 različitih poslova.

U promociji su učestvovali nastavnici i saradnici Pravnog fakulteta, kao i značajan broj studenata, koji su, iskazujući ljubav i zahvalnost fakultetu, osjetili potrebu da ga, na vrlo domišljat, lijep i upečatljiv način, predstave maturantima.

Vidimo se na danima otvorenih vrata u Trebinju, 24. marta, i Palama, 31. marta.

 

 

 

Štampa El. pošta

DRŽAVNO TAKIMIČENJE U SIMULIRANOM SUĐENJU PRED EVROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA

DRŽAVNO TAKIMIČENJE U SIMULIRANOM SUĐENJU PRED EVROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA

- POZIV ZA PRIJAVU-
Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru, u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom BiH, Misijom OSCE-a u BiH i Delegacijom EU i BiH organizuje drugo državno takimičenje u simuliranom suđenju pred Evropskim sudom za ljudska prava.
Učestvujući u ovom takmičenju, studenti će imati priliku usavršiti javni nastup, unaprijediti argumentaciju i steći kvalitetna znanja iz različitih pravnih oblasti, te druge vještine koje će ih učiniti konkurentnijim na tržištu rada. Poželjno je, ali ne isključivo, da svoje prijave podnesu studenti viših godina studija koji se mogu služiti engleskim jezikom (važno tokom pripreme za takmičenje).
Svaki pravni fakultet treba formirati dva tima od po dva takmičara, od kojih jedan tim ima zadatak da napiše pisane podneske za aplikanta (podnositelja aplikacije) a drugi tim za respondenta (državu). U drugoj fazi takimičenja, takmičari pristupaju usmenom izlaganju pred sudskim vijećima sastavljenim od istaknutih pravnih stručnjaka u BiH.

Preliminarni vremenski okvir za održavanje takmičenja je:
- 16. 3. 2023. godine - prijave na takmičenje;
- 21. 3. 2023. godine – distribucija hipotetičkog slučaja;
- 22. 4. 2023. godine – prilaganje pisanih podnesaka;
- Početak mjeseca juna – kvalifikacijsko, polufinalno i finalno takmičenje.
Troškove smještaja i prevoza snosi organizator (smještaj na bazi punog pansiona).
Pobjedničkom timu će biti dodijeljena nematerijalna nagrada i certifikati.
Pozivamo zainteresovane studente da svoje prijave pošalju doc. dr Sanji Kreštalica na mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..
U naslovu maila navesti: PRIJAVA za takmičenje
U tekstu navesti sljedeće podatke:
1. ime i prezime i broj indeksa,
2. godinu studija i prosječnu ocjenu tokom studija.

Prijave poslati do 16. marta, do 15 časova.
Intervju sa zainteresovanim kandidatima će se održati putem Zoom platforme, u terminu koji će biti naknadno određen.

Štampa El. pošta

PREDAVANJE SUDIJE MEL FLANAGAN U OKVIRU PRAVNE KLINIKE ,, VJEŠTINE ZASTUPANJA U KRIVIČNOM POSTUPKU''

PREDAVANJE SUDIJE MEL FLANAGAN U OKVIRU PRAVNE KLINIKE ,, VJEŠTINE ZASTUPANJA U KRIVIČNOM POSTUPKU''

Dana 08.03.2023. godine na našem Fakultetu sudija Mel Flanagan održala je predavanje na temu - Implicitne predrasude (njihov uticaj na pravosuđe) u okviru Pravne klinike ,,Vještine zastupanja u krivičnom postupku''. Predavanje je bilo prilika da se zainteresovani studenti upoznaju sa sadržinom i metodologijom nastave u okviru pravne klinike, kao i da se prijave za učešće u njenom radu.
Pravna klinika ima za cilj da studente pripremi za profesionalno, odgovorno i etičko obavljanje dužnosti sudije, javnog tužioca i advokata, kao i da studentima razvije vještinu argumentovanja, prezentacije i kritičke pravne analize. Na ostvarenju ovog cilja – praktičnom osposobljavanju naših studenata radiće profesori koordinatori pravne klinike prof. dr Mladenka Govedarica i doc. dr Igor Petković, kao i praktičari, sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Mirza Đozo, javni tužilac Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Milka Vaselić i advokat Bojan Veselinović.
Studenti su se u velikom broju prijavili za učešće u radu Pravne klinike koja će trajati tokom marta, aprila, maja i juna 2023. godine kroz 14 modula. 

Štampa El. pošta

POZIV NA PREDAVANJE O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI ZA NASTAVNO OSOBLJE I STUDENTE NAŠEG UNIVERZITETA

 

POZIV NA PREDAVANJE O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI ZA NASTAVNO OSOBLJE I STUDENTE NAŠEG UNIVERZITETA

U petak, 10. marta, s početkom u 14.00 časova, u sjedištu Pravnog fakulteta u Palama, biće održana dva predavanja o rodnoj ravnopravnosti. Predavanja su organizovana za nastavnike i saradnike, kao i studente, fakulteta i akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Predavači će biti profesori našeg fakulteta, prof. dr Goran Marković, koji će govoriti o pravno-političkom značaju rodne ravnopravnosti, i doc. dr Sanja Kreštalica, koja će govoriti o ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti u svjetlu pravila međunarodnog prava.

Predavanja će biti održana u okviru projekta „University gender mainstreaming –UNIGEM“, u saradnji sa Transkulturnom psihosocijalnom obrazovnom fondacijom (TPO), uz podršku Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini. Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedan je od 19 univerziteta koji učestvuje u ovom projektu.  

Štampa El. pošta

INICIJATIVA POVODOM OBILJEŽAVANJA EGZODUSA SARAJEVSKIH SRBA 1996. GODINE

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, 16. marta 2023. godine (četvrtak) na Sokocu i Palama će se realizovati obilježavanje istorijskog događaja od republičkog značaja „Egzodus sarajevskih Srba 1996. godine“, prema sljedećem programu:

 

Vojničko groblje „Mali Zejtinlik“ na Sokocu

  • 12.00 časova - pomen poginulim borcima i polaganje vijenca i cvijeća

Manastir Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji

  • 13.00 časova - parastos poginulim borcima

 

Pale - sala Kulturnog centra

  • 14.00 časova-duhovna akademija

 

          Molimo vas da podržite inicijativu Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, te uputite poziv studentima koji pohađaju studije na vašoj visokoškolskoj ustanovi da prisustvuju duhovnoj akademiji, koja će biti održana u Kulturnom centru na Palama, sa početkom u 14.00 časova.

        Odbor je mišljenja da je prisustvo učenika i studenata na obilježavanjima značajnih istorijskih događaja oslobodilačkih ratova, izuzetno značajno za razvoj kulture sjećanja i njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

 

     Kontakt osoba: Maričić Miroslav, tel. 065/489-286, 051/338-627; mejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Štampa El. pošta

KONKURS ZA UPIS STUDENATA U AKADEMSKU 2023/2024. GODINU

KONKURS ZA UPIS STUDENATA U AKADEMSKU 2023/2024. GODINU

 

Prvi upisni rok

Pravni fakultet upisuje novu generaciju studenata na prvi ciklus studija u akademsku 2023/2024. godinu.

Studenti mogu predati dokumenta, polagati prijemni ispit i studirati u sjedištu fakulteta u Palama ili u odjeljenju u Bijeljini.

Prijemni ispit za upis na prvi ciklus studija vrlo je jednostavan. Kandidati treba da odaberu jedna od ponuđenih slobodnih tema iz maternjeg jezika i da je obrade. Vrednuju se uspjeh postignut na prijemnom ispitu i uspjeh tokom četvorogodišnjeg školovanja.

Školovanje je besplatno za sve redovne studente koji prvi put upisuju prvu godinu studija koji su državljani Republike Srpske ili Republike Srbije.

Studenti iz Republike Srbije studiraju pod istim uslovima kao studenti iz Republike Srpske.

 

Predaja dokumenata je od 19. do 23. juna.

Prijemni ispit biće održan 26. juna, s početkom u 9.00 časova.

Rezultati prijemnog ispita biće objavljeni 29. juna do 14.00 časova.

Upis primljenih kandidata obaviće se od 3. do 7. jula.

 

Drugi upisni rok

Predaja dokumenata je od 28. juna do 1. septembra.

Prijemni ispit biće održan 4. septembra, s početkom u 9.00 časova.

Rezultati prijemnog ispita biće objavljeni 6. septembra do 14.00 časova.

Upis primljenih kandidata obaviće se od 11. do 15. septembra.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892