to top

Sveobuhvatno pretraživanje pravne građe putem interneta

S obzirom na to da živimo u digitalno doba, bilo kakvo istraživanje nemoguće je bez primjene računarskih tehnika i interneta. Zbog toga, našim korisnicima smo omogućili da sa jednog mjesta mogu pretraživati različite elektronske baze podataka iz oblasti prava, što će im, nadamo se, znatno olakšati istraživački rad.

Koliko nam je poznato, ovu vrstu usluge ne pruža nijedna biblioteka iz zemalja regiona, niti je ovakva usluga dostupna na drugim internet stranicama u ovom obimu. Ovom uslugom mogu se koristiti kako teoretičari, tako i pravni praktičari, ali i studenti i svi ostali zainteresovani za proučavanje pravne nauke i struke.

Internet građu iz oblasti prava, sistematizovali smo u nekoliko cjelina, koje obuhvataju primarne izvore (legislativu i sudsku praksu), sekundarne izvore (pravne časopise sa otvorenim pristupom i INFOTEK bazu propisa), referentne izvore (biblioteke i internet pretraživače i direktorijume), te institucije (pravne fakultete i međunarodne organizacije). Podjelu smo preuzeli iz rada prof. dr

Spiskove sistematizovanih linkova, neprestano ćemo dopunjavati, te vas pozivamo da nam u tome pomognete, šaljući nam prijedloge dopuna.

 

SPISAK VEZA ZA PRETRAŽIVANJE

 

1

Primarni izvori prava

  1) Legislativa

  2) Sudska praksa

2

Sekundarni izvori

  1) Pravni časopisi

  2) Pravna baza Paragraf leks

3

Referentni izvori prava

  1) Biblioteke

  2) Internet pretraživači i direktorijumi

4

Institucije

  1) Pravni fakulteti

  2) Međunarodne organizacije

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892