to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

PRAVNI FAKULTET OBILJEŽIO KRSNU SLAVU I DAN FAKULTETA

Pravni fakultet je, u prisustvu brojnih zvanica, obilježio Krsnu slavu Svetog Petra Cetinjskog i Dan fakulteta. Tom prilikom, promovisano je pet mastera prava i 29 diplomiranih pravnika. Svečanostima su prisustvovali kum Krsne slave predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, prorektor za nauku Univerziteta prof. dr Jelena Krunić, prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Marko Gutalj, prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Radislav Lale, ministar savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Bosni i Hercegovini gđa Nataša Đorđević, savjetnik u Ambasadi Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini g. Jurij Pičugin, konzul savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Bosni i Hercegovini gđa Olivera Šopalović, treći sekretar u Ambasadi Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini g. Ilija Gladkov, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine gđe Željke Cvijanović g. Boško Tomić, senator Republike Srpske prof. dr Milan Tomić, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo g. Branko Koroman, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Željko Mirjanić i prodekan prof. dr Zoran Vasiljević, predstavnica Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Maša Kulauzov, kao i predstavnici opština, pravosudnih institucija, fakulteta iz zemlje i okruženja.

Krsnu slavu i Dan fakulteta čestitali su predsjednik Republike g. Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine gđa Željka Cvijanović, predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine gđa Borjana Krišto, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske g. Nenad Stevandić, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske dr Željko Budimir, predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske mr Džerard Selman, dekan Pravnog fakulteta u Nišu prof. dr Nebojša Raičević, dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Slobodanka Perić, dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr Snježana Pehar i dekan Tehnološkog fakulteta u Zvorniku prof. dr Dragan Vujadinović.

Krsna slava i Dan fakulteta bili su prilika da fakultet sumira rezultate u prethodnih godinu dana i da pošalje poruku o tome da fakulteti ne mogu biti samo obrazovne ustanove već moraju imati i vaspitnu funkciju. To posebno važi za Pravni fakultet, koji mora da usadi svojim studentima vrijednosti pravde i pravičnosti, kao i da ih uči da budu istinski intelektualci, sa razvijenom kritičkom sviješću i nastojanjima da učestvuju u oblikovanju pravnog sistema i javnog mnjenja u skladu sa samostalno oblikovanim shvatanjima. Diplomirani pravnici i masteri prava treba da daju doprinos unapređenju pravnog sistema, za šta su osposobljeni kvalitetnim i obimnim teorijskim znanjima koja su stekli i studentskom praksom koju su pohađali.

Akademik Kuzmanović i rektor Kulić ukazali su u svojim govorima da je Pravni fakultet jedan od stubova Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i pravničkog obrazovanja i pravne nauke u Republici Srpskoj i šire, posebno ako se uzme u obzir vrlo razvijen naučno-istraživački rad. Istakli su i značaj koji fakultet ima za razvoj istočnog dijela Republike, ali i na činjenicu da naši diplomirani pravnici zauzimaju istaknuta radna mjesta i javne funkcije, što je jedan od dokaza vrijednosti diplome našeg fakulteta.

Dekan Marković je ukazao na aktivnosti koje je fakultet organizovao tokom protekle godine, stavljajući poseban akcenat na međunarodni naučni skup koji je organizovan prije nekoliko dana na kome su učešće uzela 206 autora iz 23 države, sa tri kontinenta, koji je postao najveći naučni skup iz oblasti prava u jugoistočnoj Evropi i jedan od najvećih naučnih skupova u Evropi. Dekan je istakao i da fakultet u ovom trenutku ima dva aktivna Erazmus+ projekta, da planira zajedničke master studije sa Evropskom organizacijom za javno pravo i sa Uralskim federalnim univerzitetom iz Rusije, te da učestvuje u evropskom naučnom projektu o maloljetničkoj delinkvenciji. Ovi rezultat sigurno su uticali na znatan porast broja upisanih studenata, kojih ove godine ima 60% više nego prethodne.

Na svečanoj akademiji promovisani su i najbolji studenti. Student generacije i dobitnik Nagrade „Bogdan Loza“ je diplomirani student Mihailo Krsmanović, sa prosječnom ocjenom 9,26 tokom studija.

Najbolji studenti druge godine su Kristina Golijanin, sa prosječnom ocjenom 9,94, i Sara Okiljević, sa prosječnom ocjenom 9,50.

Najbolji student treće godine je Anja Karavlah, sa prosječnom ocjenom 10,00, dok je najbolji student četvrte godine Nikolina Planić, sa prosječnom ocjenom 9,28.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su student Simeon Petković, član Besjedničke sekcije Pravnog fakulteta, koji je govorio autorsku besjedu „Tamo i ovdje“, i studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Petra Brkić, Nikolina Popović i Andrej Tadić.

Ovdje se mogu preuzeti fotografije sa svečane akademije i dodjele diploma. LINK

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892