to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

ODRŽAN SASTANAK POVODOM STUDENTSKE PRAKSE U PRAVOSUDNIM INSTITUCIJAMA

 

ODRŽAN SASTANAK POVODOM STUDENTSKE PRAKSE U PRAVOSUDNIM INSTITUCIJAMA

U sjedištu Pravnog fakulteta u Palama održan je sastanak povodom ostvarene i planirane studentske prakse u pravosudnim institucijama Republike Srpske, i to u Istočnom Sarajevu i Bijeljini. Sastanku koji je održan u organizaciji Nacionalnog centra za državne sudove, Kancelarija u Bosni i Hercegovini, prisustvovali su dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković, prodekan za nastavu doc. dr Sanja Golijanin, prof. dr Mladenka Govedarica, doc. dr Igor Petković, studenti Nikola Čorlija, Miljana Maletić i Srđan Trklja, sekretar Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo g. Neven Kramer, sekretar Osnovnog suda u Sokocu g. Mladen Bašević, sudija Okružnog suda u Istočnom Sarajevu gđa Veselinka Ivanović, viši stručni saradnik Okružnog suda iz Trebinja gđa Ivana Piljević, portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine g. Boris Grubešić, te direktor Nacionalnog centra za državne sudove g. Nenad Galić, zamjenica direktora gđa Lejla Hasanović i pravni/finansijski saradnik ovog centra Berina Keč.

Na sastanku je bilo riječi o praksi koju je pohađalo blizu 60 studenata Pravnog fakulteta iz oblasti krivičnog procesnog prava koja je ostvarena u ljetnom semestru 2021/2022. godine u pravosudnim institucijama u Istočnom Sarajevu i Bijeljini, na osnovu Okvirnog sporazuma o razumijevanju: Unapređenje praktične nastave i obuke za studente prava i diplomirane pravnike. Predstavljeni su rezultati anketa koji ukazuju na zadovoljstvo ostvarenom praksom, kako studenata, tako i mentora iz reda sudija i tužilaca. Pravosudne institucije u Istočnom Sarajevu i Bijeljini iskazale su spremnost za nastavak studentske prakse tokom predstojećeg ljetnjeg semestra. Praksa će biti omogućena i u pravosudnim institucijama u Trebinju. Sa predstavnicima sudova postignut je dogovor i o proširenju studentske prakse na oblast građanskog procesnog prava, te upravnog spora.

Na sastanku je, pored ostalog, postignut načelni dogovor o saradnji Pravnog fakulteta sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine. Portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić predstavio je tri modaliteta saradnje sa pravnim fakultetima: jednodnevne posjete studenata Pravnog fakulteta Tužilaštvu BiH, upućivanje manjih grupa studenata na praksu u Tužilaštvo BiH ili dolazak tužilačkog tima na fakultet i rad na studiji slučaja – case study.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković je naglasio značaj studentske prakse kao priliku da studenti povežu teorijski dio rada sa praktičnim, i da se tokom obavljanja studentske prakse preporuče budućim poslodavcima. Dekan je istakao dobra iskustva sudija i tužilaca sa studentima Pravnog fakulteta koji su dosada pohađali praksu, što otvara prostor našim studentima da se, ubrzo nakon diplomiranja, zaposle, što je i dosada bio slučaj. Student Nikola Čorlija je rekao da Pravni fakultet nudi studentima brojne vannastavne aktivnosti, ali da im praksa u pravosudnim institucijama omogućava stvarni uvid u funkcionisanje i organizaciju tih institucija.

Studentska praksa koja je bila tema sastanka, a koja je održavana u protekloj godini, i koja će biti proširena na nove oblasti i institucije u narednom periodu, predstavlja vjerovatno najveću studentsku praksu u Republici Srpskoj i BiH posmatrano po broju uključenih institucija, broju mentora u institucijama i broju mjesta u kojima je praksa održana i u kojima će biti održana tokom predstojećeg ljetnjeg semestra.

Predstavnici Nacionalnog centra za državne sudove istakli su zadovoljstvo saradnjom sa Pravnim fakultetom, smatrajući da je način i obim prakse na našem fakultetu pokazao ozbiljnost fakulteta i njegovih studenata, zbog čega naš fakultet prednjači u sprovođenju programa studentske prakse. Posebno značajnu ulogu u tom procesu odigrali su doc. dr Đorđe Marilović, koji je koordinator ove aktivnosti u ime fakulteta, i prodekan za nastavu doc. dr Sanja Golijanin, koja je, zajedno sa kolegom Marilovićem, organizovala i sprovela studentsku praksu.

 

 

Više o sastanku pogledajte u izvještajima:

RTRS

BN TV

Studomat

Katera news

Princip news

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892