to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

POZIV NA TREĆE TAKMIČENJE U SIMULACIJI KRIVIČNOG POSTUPKA, NIŠ 2023

POZIV NA TREĆE TAKMIČENJE U SIMULACIJI KRIVIČNOG POSTUPKA, NIŠ 2023

Moot court , besednički i debatni klub Iustitia Niš i Pravni fakultet u Nišu upućuju poziv za učestvovanje na III Takmičenju u simulaciji krivičnog postupka. Cilj takmičenja je podizanje kapaciteta studenata pravnih fakulteta i mladih pravnika za ovladavanje praktičnim veštinama za primenu Zakonika o krivičnom postupku, posebno veštinom pisanja optužnice, unakrsnog ispitivanja na glavnom pretresu i davanja uvodnih i završnih reči u modelu adverzijalnog krivičnog postupka. Učešće na takmičenju omogućava da studenti kroz vannastavne aktivnosti nauče da primene stečena znanja. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da sticanje praktičnih znanja i veština tokom studija u velikoj meri doprinosi boljem usvajanju teorijskih znanja i da je praksa, koju ova vrsta aktivnosti pruža, veoma korisna za studente i mlade pravnike.

Na takmičenju je planirano učešće 4- 6 ekipa. Svaki tim broji 6-8 takmičara (koji će ostvarivati uloge: tužioca, branioca okrivljenog, okrivljenog i svedoka) kao i jednog mentora. Izuzetno, moguće je da ekipa broji najmanje 4 studenta, koji u tom slučaju ostvaruju više od jedne procesne uloge. Broj ekipa sa jednog fakulteta nije ograničen, a ovlašćeni predlagač ekipe može biti fakultet (akreditovana visokoškolska ustanova), studentska, ili stručna organizacija, kao i pravosudna institucija (sud, javno tužilaštvo, advokatska komora). Članovi ekipe mogu biti student osnovnih ili master studija.

Proces započinje izborom kandidata, članova ekipa, koji će se pripremati za takmičenje. Izabrani takmičari će dobiti hipotetički slučaj, koji će napisati istaknuti stručnjak u ovoj oblasti prava, posebno u primeni procesnog zakona. Na osnovu slučaja, timovi pripremaju svoje argumente za simulaciju suđenja: uvodno izlaganje, saslušanje okrivljenog, ispitivanje svedoka, završna reč.

Takmičenje obuhvata dve faze – pripremnu i usmenu. U prvoj fazi se ekipama distribuira hipotetički slučaj sa pravilima takmičenja, nakon čega slede pripreme za usmeni (završni) deo takmičenja. U okviru ove faze, ekipe će izraditi optužnicu i odgovor na optužnicu. Tokom pripreme za usmeni deo takmičenja ekipe imaju pravo da u rad uključe stručne savetnike ekipe, pravne praktičare.

Pripremni deo takmičenja počinje dostavljanjem hipotetičkog slučaja 13.02.2023. godine. Takmičenje će se održati u Nišu 31.03-02.04.2023. godine (moguća je mala korekcija datuma održavanja, u slučaju saglasnosti ekipa učesnika). 

Organizator pokriva troškove smeštaja i ishrane ekipa studenata (4-8 studenata i jednog akademskog trenera - mentora). Kotizacija se ne naplaćuje. Svi takmičari i akademski treneri će dobiti sertifikate za učešće, a pobednički tim pehar za prvo mesto. Timove očekuju prigodne nagrade donatora.

Na takmičenju će se u ulozi sudija naći sudije Osnovnog i Višeg suda u Nišu, zamenici Osnovnog i Višeg javnog tužioca u Nišu, kao i istaknuti advokati sa iskustvom postupanja u krivičnopravnoj materiji.

Zainteresovani studenti mogu se prijaviti višem ass. Ljubani Sladić putem elektronske pošte, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., do 10.02.2023. godine do 15.00 časova.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892