to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

POZIV ZA UČEŠĆE U ZIMSKOJ ŠKOLI „ROD I GLOBALIZACIJA”

POZIV ZA UČEŠĆE U ZIMSKOJ ŠKOLI „ROD I GLOBALIZACIJA”

Zimska škola „Rod i globalizacija“ organizuje se, od 20. do 27. februara 2023. godine, u saradnji sa TPO fondacijom i Univerzitetskim gender resursnim centrom (UNIGeRC) i nudi 30 sati predavanja i 15 sati vježbi u periodu od sedam dana o temama roda i razvoja sa fokusom na međunarodne i regionalne ekonomske i političke perspektive. Kroz ovu Školu ispitaće se na koji način globalizacija, migracije, a posebno pravna regulacija migracijskih politika u evropskim zemljama, oblikuju uloge žena i muškaraca u oblasti politike, ekonomije i kulture, ali i to kako se orodnjavaju nacionalne i transnacionalne politike moći. Kroz intersekcionalni pristup konceptima transnacionalizma, globalizacije, migracija i roda studenti i studentkinje će diskutovati o tome kako oni prožimaju institucije moći, ekonomski razvoj i zapošljavanje, djelovanje vladinih institucija i civilnog društva. Analiza je usmjerena na savremene tokove globalizacije u kojima se konstruišu rodne uloge, šta se smatra maskulinim i femininim u odnosu na dinamiku moći globalnog društva, kako vladine politike i zakoni orodnjavaju migracije, te kako antirodni pokreti koriste migracijska kretanja da šire moralnu paniku i osporavaju rodnu ravnopravnost.

Poziv je otvoren za sve studente druge, treće i četvrte godine prvog ciklusa studija, kao i studente drugog ciklusa studija, koji učešćem u Školi preuzimaju obavezu da:

-           redovno i aktivno učestvuju na svim aktivnostima Zimske škole,

-           dolaze spremni na predavanja, što podrazumijeva da pročitaju obaveznu literaturu za svaku tematsku cjelinu,

-           uz mentorsku podršku, napišu završni rad.

Svi studenti koji ispune svoje obaveze, dobit će certifikat o pohađanju Zimske škole, kao i transkript sa navedenim temama, literaturom i predavačima.

Troškove smještaja i prevoza pokriva organizator.

U svrhu prijavljivanja potrebno je dostaviti motivaciono pismo (u dužini od jedne stranice) i biografiju s osnovnim kontakt-podacima (e-adresa i broj telefona).

 

Prijave slati na e-adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., a studenti Pravnog fakulteta treba da pošalju svoje prijave na prethodne dvije adrese i na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Krajnji rok za dostavu prijava: 05. 02. 2023. godine

Vrijeme održavanja Škole:  od 20. do 27. 02. 2023. godine

Mjesto: Ajdinovići, Olovo, Bosna i Hercegovina

Voditeljice: prof. dr. Azra Hadžiahmetović, prof. dr. Zilka Spahić Šiljak i prof. dr. Jasna Kovačević

 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892