to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

USPOSTAVLJENA SARADNJA SA ČETIRI PRAVOSUDNE INSTITUCIJE U TREBINJU

 

USPOSTAVLJENA SARADNJA SA ČETIRI PRAVOSUDNE INSTITUCIJE U TREBINJU

 

Pravni fakultet uspostavio je saradnju sa Osnovnim sudom u Trebinju, Okružnim sudom u Trebinju, Okružnim privrednim sudom u Trebinju i Okružnim javnim tužilaštvom u Trebinju. Svečanim potpisivanjem Okvirnog sporazuma o razumijevanju: Unapređenje praktične nastave i obuke za studente prava i diplomirane pravnike, na sastanku održanom 25. januara 2023. godine u Palati pravde u Trebinju, a na inicijativu Pravnog fakulteta, četiri pravosudne institucije pristupile su Okvirnom sporazumu. Predsjednik Okružnog suda u Trebinju Bojan Stević, predsjednik Okružnog privrednog suda u Trebinju Smajil Begović, v. d. predsjednika Osnovnog suda u Trebinju Milena Kundačina i glavni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju Žarko Milić ugostili su, u prostorijama Okružnog suda, dekana Pravnog fakulteta prof. dr Gorana Markovića, koordinatora Pravnog fakulteta za sprovođenje Okvirnog sporazuma doc. dr Đorđa Marilovića, i zamjenicu direktora NSCS Kancelarije u BiH Lejlu Hasanović. Pravosudne institucije u Trebinju iskazale su spremnost da omoguće obavlјanje studentske prakse za studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Pravni fakultet omogućiće pristup bibliotečkoj građi, bazama naučne i stručne građe i ekspertizi nastavnog i naučno-istraživačkog kadra Pravnog fakulteta.

Predsjednik Okružnog suda u Trebinju Bojan Stević kazao je da je prava svrha ove saradnje rad na zanavlјanju kadrova, odnosno stvaranje, obuka i izbor budućih kadrova. Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković podsjetio je na opredjelјenje Pravnog fakulteta da studenti, prije nego što steknu diplomu, moraju da steknu i određena praktična znanja i iskustva, i da se tokom obavlјanja prakse na izvjestan način preporuče svojim budućim poslodavcima. Dekan je rekao da se ne može više razmišlјati na taj način da se studentima da diploma pa da se onda oni snalaze kako znaju i umiju, nego studentima treba pomoći u sticanju praktičnog iskustva i preporuka za zaposlenje još dok studiraju.

Uspostavlјanje saradnje sa pravosudnim institucijama u Trebinju predstavlјa najveće proširenje potpisnika Okvirnog sporazuma, u čijoj izradi su ranije učestvovali predstavnici i Pravnog fakulteta. Okvirni sporazum izrađen je i izvorno potpisan na inicijativu neprofitne organizaijce NSCS – Nacionalnog centra za državne sudove, Kancelarija u Bosni i Hercegovini. Zamjenica direktora NSCS Kancelarije u BiH Lejla Hasanović istakla je veliko zadovolјstvo uspostavlјanjem saradnje sa institucijama u Trebinju i naglasila značaj iskustava koja će studenti Pravnog fakulteta steći već tokom studiranja.

Na sastanku je bilo riječi o nekoliko mogućih oblika saradnje, pored studentske prakse, čiji korisnici nisu samo studenti Pravnog fakulteta nego i zaposlen u sudovima i tužilaštvima. Pravni fakultet ponudio je usluge bogate biblioteke, pristupa različitim bazama stručne i naučne pravne građe, kao i mogućnost priređivanja okruglih stolova i rasprava o temama značajnim za rad sudova i tužilaštava. Dekan prof. dr Goran Marković kazao je da će Pravni fakultet rado uklјučiti predstavnike pravosudnih institucija u postojeće naučne i nastavne aktivnosti, poput Naučnog skupa povodom Dana Pravnog fakulteta, koji je već nekoliko godina najbolјe klasifikovan i kategorisan skup iz oblasti društvenih i humanističkih nauka u Repubici Srpskoj. Istakao je da Pravni fakultet njeguje praksu gostovanja stručnjaka iz pravne prakse u nastavi, i da u tom smislu očekuje bogatu saradnju sa sudijama i tužiocima iz Trebinja. Dekan je posjetio i na činjenicu da Pravni fakultet, na osnovu sporazuma sa Ministarstvom pravde Republike Srpske, ima mogućnost institucionalnog učešća u izradi zakona i propisa. Doc. dr Đorđe Marilović predočio je model organizovanja studentske prakse koji je Pravni fakultet primijenio tokom protekle kalendarske godine, budući da je taj model prepoznat kao uzor za buduće prakse i na drugim fakultetima. Marilović je govorio i o bibliotečkim uslugama, a naročito o resursima po kojima je Pravni fakultet jedinstven u državi. Predstavnici Pravnog fakulteta i NSCS obišli su bogato opremlјene sudnice i prostorije koje pravosudnim institucijama smještenim u Palati pravde omogućavaju znatno lakši rad po najsavremenijim standardima.

Sa najnovijim proširenjem broja potpisnika, Okvirni sporazum o razumijevanju do sada je zaklјučilo, ili mu je pristupilo, ukupno 36 institucija i udruženja iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine – šest pravnih fakulteta, četrnaest sudova, osam tužilaštava, šest profesionalnih udruženja advokata, sudija, tužilaca i stručnih saradnika pravosuđa, i dva centra za edukaciju sudija i tužilaca.

Više o sastanku pogledajte u izvještajima:

RTRS

SRNA

Herceg televizija

Radio Trebinje

 

FOTO: RTRS, Herceg televizija.

 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892