to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

Naši besjednici nastupili na ovogodišnjoj Nušićijadi u Ivanjici

Na ovogodišnjoj Nušićijadi, kao i prije dvije godine, učestvovali su članovi Besjedničke sekcije Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Ove godine je nastupala studentkinja Sonja Perendija, koja je zajedno sa studentima Pravnog fakulteta u Beogradu učinila ljepšim revijalno besjedničko popodne u Ivanjici. Sonja je još jednom pokazala da se na našem fakultetu njeguje vrhunsko lijeporiječje koje ne ostavlja ravnodušnim ni najbolje znalce izgovorene riječi.

O tome kakav značaj ima Nušićijada na kulturni život Srbije, možete vidjeti i iz dijela novinarskog teksta o ovom ljetošnjem saboru kulture.

„Ove godine u Ivanjici je proslavljeno pet godina obnovljenog festilava Nušićijada, kao i 150 godina od rođenja Branislava Nušića, a organizatori su održali bogat program koji je realizovan od 28. do 31. avgusta.

Ulica je najživopisnija scena Nušićijade, ogledalo njene atmosfere i njenog duha. Ulicom prolaze i mala i velika parada, na njoj se izlaže, svira, pleše i peva. Ulica stapa sve scene Nušićijade, na njoj se svi parčići ovog festivalskog kolaža spajaju u jedno.

Nušićijada udahne život u svaki ivanjički kutak, a posebnu živost da velikoj sceni ivanjičkog Doma kulture. Po daskama scene na koju su Ivanjičani ponosni, jer može da ugosti i zahtevne pozorišne predstave tokom festivalskih dana, gazile su desetine velikih glumačkih imena, pružajući publici neophodnu dozu smeha uz pomoć Nušićeve i nušićevske komedije. Pored toga što neguje pozorište i film i podseća na važnost humora, ova scena neguje i besedništvo i podseća na značaj pomalo zaboravljenog leporečja.

Okruglo, pa na ćoše – scena čije ime dovoljno govori o njenom karakteru, smeštena u samom srcu varoši, oslikava duh ivanjičke Nušićijade. Scena šaljivog imena rezervisana je za šaljive sadržaje, britke umove, duhovitu kritiku i komičan duh. Ona je dom malim formama, a njeno obeležje je prisnost sa publikom. U svakom trenutku stoji na raspolaganju slučajnim prolaznicima i namernim učesnicima koji žele da uzjašu mikrofon i podele svoj dar ili misao sa ostatkom sveta. Na njoj se festival otvara i zatvara uz obaveznu dozu humora koju Nušićijada propisuje.

Nušićijada teži da svojoj publici pruži najkvalitetnije sadžaje u svakom deliću kolaža ovog festivala. Tako je i sa muzikom i koncertima koji privlače najveći broj posetilaca. Izvođači koji gostuju na glavnoj sceni, smeštenoj na ivanjičkom gradskom trgu, kao i teme koncerata, pažljivo se biraju i usklađuju sa temama festivala. Tako ćete u Ivanjici tokom Nušićijade zateći popularne muzičare, ali često u sasvim jedinstvenim sastavima i neočekivanim žanrovskim kombinacijama.

Nušićijada se uvuče u svaku poru ivanjičke varoši. Sve veći broj sve različitijih mesta poprima njene karakteristike pa u festivalskim danima odene.“




Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892