to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

Povećan broj studenata na Pravnom fakultetu u Srebrenici

Pravni fakultet iz Istočnog Sarajeva, od 2010. godine ima svoje odjeljenje i u Srebrenici. Za tri godine postojanja, broj studenata je povećan sa 33 na 102. Danas na ovom fakultetu studiraju četiri generacije, a nakon završetka akademske godine  očekuju se i prvi diplomirani pravnici ovog fakulteta.

Otvaranje ovog isturenog odjeljenja omogućilo je budućim studentima iz istočnog dijela Republike Srpske da studiraju bliže mjestu stanovanja, zbog čega se svake godine povećavao broj studenata. Nastava za sve četiri godine studija se organizuje svake sedmice, a predavanja izvode stručnjaci iz svih oblasti prava.

Ovom prilikom treba reći da je prva generacija studenata u Srebrenici došla do četvrte godine, gdje imamo oko petnaest studenata, a to je relativno dobra prolaznost, i to će biti generacija iz koje će, nadamo se, ove školske godine, diplomirati što veći broj studenata, kaže Milan Tomić dekan Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Studenti u Srebrenici zadovoljni su uslovima na ovom fakultetu. Kažu da je njima, baš kao i profesorima lakše raditi u manjim grupama.

Na ovom fakultetu uglavnom studiraju mladi iz Bratunca, Srebrenice, Vlasenice i Zvornika. Mnogi od njih su se vratili iz većih centara, jer su na taj način smanjili troškove studentskog života.

Pravni fakultet u Srebrenici suočava se sa finansijskim problemima, od kojih zavisi i opstanak ove visokoobrazovne institucije. Od traženih 70 000 KM, opština je izdvojila 20 000KM uz dodatnih 30 000 KM indirektne pomoći koja se odnosi na plaćanje struje, vode i drugih komunalnih usluga, kao i za plate zaposlenih koji rade na održavanju objekta.

Vlada RS prošle godine izdvojila je 100 000 maraka, a Fakultet 90 000 maraka. Ipak ta sredstva nisu dovoljna jer je broj profesora, asistenata i studenata mnogo veći nego 2010. godine kada je odjeljenje Pravnog fakulteta u Srebrenici počelo da radi. S obzirom na značaj ove ustanove u istočnom dijelu Republike Srpske, nadamo se skorom rješenju finansijskih problema i nesmetanom nastavku rada ove visokoškolske ustanove.



Izvor: http://prijateljisrebrenice.org


Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892