to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

Raste broj studenata, ali i troškovi

"Сада овдје имамо и бруцоше и апсолвенте и у односу на почетак рада, када смо имали само прву годину, повећао се број професора за четири пута, а за шест пута број асистената који редовно изводе наставу у вјежбе за студенте у Сребреници", рекао је продекан овог факултета Горан Марковић.

Према његовим ријечима, ангажовано је и неколико гостујућих професора спољних сарадника. "Све то изискује многе веће трошкове него када се почело са радом у Сребреници и то Правни факултет не може сам издржати", оцијенио је Марковић.

Он је, на посљедњој сједници Скупштине општине Сребреница, изнио захтјев Факултета којим се тражи да општина суфинансира његов рад са 70.000 КМ у 2014. години да би се настава могла редовно изводити као у претходне три године.

Марковић је прецизирао да је за рад одјељења у Сребреници Влада Републике Српске прошле године издвојила 100.000 КМ, Факултет је сносио 90.000 КМ трошкова, а општина Сребреница је издвојила свега 53.000 КМ за три године умјесто 150.000 КМ, колико је дефинисано уговором који је потписан између општине и Факултета када је ово одјељење почело рад.

Према Марковићевим ријечима, општина Сребреница је издвајала редовно знатно већа средства док је у овом мјесту радило одјељење Правног факултета из федералног Сарајева.

Он је истакао да пријети могућност прекида рада овог одјељења због његове економске неодрживости уколико општина у већем износу не буде суфинансирала његов рад.

Марковићева образложења дала су резултат и одлучено је да, уз планираних 20.000 КМ из општинског буџета, за рад факултета у Сребреници буде издвојено и 30.000 КМ индиректне помоћи која се односи на плаћање струје, воде и других комуналних услуга, те за плате запослених који раде на одржавању објекта.

Продекан Марковић оцијенио је да планираних укупно 50.000 КМ из општинског буџета да сребреничко одјељење Правног факултета није довољно за његов рад и покривање трошкова и изразио је бојазан да због финансијских проблема може доћи до прекида извођења наставе и његовог рада.

Начелник општине Ћамил Дураковић обећао је да ће настојати да обезбиједи још неке облике подршке раду одјељења Правног факултета у Сребреници, истичући да и Министарство просвјете и културе Републике Српске треба да има у виду значај ове установе и финансира у већем износу истурено одјељење у Сребреници.

Од укупно 102 студента на четири године студија на одјељењу Правног факултета у Сребреници 40 је бошњачке, а 62 српске националности.


Izvor: Novinska agencija Srna

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892