to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

ZAVRŠENA KLINIKA IZBJEGLIČKOG PRAVA I DODIJELJENI SERTIFIKATI STUDENTIMA

 

Klinika izbjegličkog prava se odvijala u periodu od aprila do juna mjeseca, a u radu Klinike učestvovalo je 16 studenta našeg fakulteta, kako iz sjedišta Fakulteta u Palama, tako i iz Odjeljenja van sjedišta u Bijeljini, kao i nekoliko studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Klinika je realizovana u skladu sa Memorandumom o razumijevanju i saradnji potpisanim između našeg fakulteta, Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Ministarstva bezbjednosti BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Udruženja „Vaša prava BiH“ i Predstavništva UNHCR-a u Bosni i Hercegovini.

Prvi dio rada Klinike, koji se odvijao u periodu od 15. aprila do 19. aprila 2024. godine, bila  su predavanja koja su držali profesori našeg fakulteta, doc. dr Sanja Kreštalica i doc. dr Sanja Golijanin, kao i službenici UNHCR-a, Ministarstva bezbjednosti BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Udruženja „Vaša prava BiH“. Ovako koncipiran program rada omogućio je studentima da steknu teorijska znanja i upoznaju se sa međunarodnim i domaćim pravnim okvirom zaštite izbjeglica, kao i praktičnim problemima i konkretnim predmetima.

Drugi dio rada Klinike, koji je realizovan tokom maja mjeseca, bio je rad studenata sa službenicima UNHCR-a, Ministarstva bezbjednosti BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Udruženja „Vaša prava BiH“ s ciljem sticanja praktičnih znanja i vještina iz oblasti izbjegličkog prava i azila. Studenti su imali priliku da prisustvuju registraciji tražioca azila, da prate intervjue sa tražiocima azila, da posjete prihvatne centre i niz drugih.

Završna sesija Klinike izbjegličkog prava je održana 11. juna u prostorijama Predstavništva UNHCR-a u Sarajevu, i obuhvatala je razmjenu iskustava, završni test i ocjenu rada Klinike od strane studenata, kao i dodjelu sertifikata studentima koji su uspješno pohađali Kliniku.

 

Zatvaranju Klinike izbjegličkog prava prisustvovao je dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Goran Marković i prodekan za nastavu, doc. dr Sanja Golijanin, koja je bila koordinator Klinike izbjegličkog prava na Pravnom fakultetu, te predstavnica UNHCR-a u BiH gđa. Lusi Ganje (Lucie Gagne) i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Dekan Marković je istakao značaj Klinike izbjegličkog prava kao programa čiji je cilj da se studentima omogući sticanje znanja iz oblasti izbjegličkog prava i ukazao na višegodišnju posvećenost Pravnog fakulteta praktičnom usavšavanju studenata u ovoj oblasti. Zajedno sa organizatorima Klinike, dekan Marković je studentima uručio sertifikate za aktivno pohađanje, stečeno znanje i obavljenu praksu u okviru rada Klinike izbjegličkog prava .

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892