to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

PROF. DR ANTONIO SAKOĆO SA RIMSKOG UNIVERZITETA SAPIJENCA ODRŽAO GOSTUJUĆE PREDAVANJE STUDENTIMA PRAVNOG FAKULTETA

 

Prof. dr Antonio Sakoćo (Antonio Saccoccio) sa Univerziteta Sapijenca u Rimu održao je 15. maja predavanje studentima Pravnog fakulteta, u sjedištu u Palama. Predavanje na engleskom jeziku na temu “Roman Law and Unification of the Law: the modern Civil Codes” profesor Sakoćo održao je na inicijativu dugogodišnjeg profesora Pravnog fakulteta na predmetu Rimsko pravo prof. dr Samira Aličića. Govoreći o uticaju rimskog prava na nastanak najznačajnijih pravnih kodifikacija u Evropi, Latinskoj Americi i Aziji, profesor Sakoćo je studentima pružio zanimljiv i slikovit prikaz uloge pravnika, vladara i država u razvoju prava od rimskog vremena do nekih od najznačajnijih pravnih poduhvata današnjice.

Predavanje predstavlja nastavak saradnje profesora Sakoća sa Pravnim fakultetom, nakon višegodišnjeg učešća profesora na Naučnom skupu povodom Dana Fakulteta, koji se organizuje svake godine i predstavlja najveći naučni skup u oblasti prava u posljednje tri godine na prostoru jugo-istočne Evrope. Zahvaljujući učešću uglednih profesora iz Italije, Naučni skup povodom Dana Fakulteta već godinama ima sekciju iz oblasti rimskog prava i istorije prava čiji rad se u potpunosti odvija na italijanskom jeziku.

Na sastanku koji je prethodio predavanju, gostujućeg profesora dočekali su prof. dr Svjetlana Ivanović, rukovodilac studijskog programa trećeg ciklusa studija na Pravnom fakultetu i doc. dr Đorđe Marilović, član Upravnog odbora Univerziteta i član Bibliotečkog odbora Pravnog fakulteta, koji su prenijeli pozdrave dekana prof. dr Gorana Markovića i prijedloge za buduću međuuniverzitetsku saradnju u oblasti razmjene profesora i studenata, naučno-istraživačkog rada, projekata i dr.

Univerzitet La Sapienclj najveći je univerzitet u Evropi, sa 200.000 studenata, a naš pravni fakultet trenutno pregovora o uspostavljanju saradnje sa njihovim pravnim fakultetom.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892