to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU UVRŠTEN NA LISTU NAJBOLJIH UNIVERZITETA U EVROPI

Univerzitet u Istočnom Sarajevu uvršten je na listu najboljih univerziteta u Evropi, prema prvom izdanju QS World University Rankings: Europe 2024.

QS World University Rankings: Europe je lista koja obuhvata najboljih 688 institucija iz 42 zemlјe Evrope.

QS World University Rankings: Europe rangira univerzitete prema 12 kriterijuma, kao što su akademski ugled, broj i citiranost naučnih radova, ugled kod poslodavaca i zapošljivost, odnos studenata i nastavnog osoblјa, udio stranih studenata i nastavnika, te održivost. 

QS World University Rankings, čiji je dio QS World University Rankings: Europe je jedan od tri najuticajnija svjetska instrumenta akademskog rangiranja, zajedno s Academic Ranking of World Universities i Times Higher Education World University Rankings.

Viši podpredsjednik QS-a Ben Sowter je rekao da inauguracijsko izdanje QS World University Rankings: Europe predstavlјa prekretnicu i nudi jedinstvenu priliku za univerzitete da se na jednoj od najkonkurentnijih svjetskih rang listi visokog obrazovanja uporede sa drugim institucijama, ali i za kreatore politika da procijene individualni učinak institucija.

Na prvom mjestu QS World University Rankings: Europe 2024 se nalazi University of Oxford a na drugom mjestu je ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology, zatim slijede University of Cambridge i Imperial College London. 

Ova pozicija Univerziteta u Istočnom Sarajevu je rezultat kontinuiranog rada Univerziteta i svih njenih članica na unaprijeđenju kvaliteta visokog obrazovanja, istraživanja, međunarodne saradnje i saradnje sa poslovnim subjektima.

Lista QS World University Rankings: EuropeQS World University Rankings: Europe 2024 dostupna je na linku: https://www.topuniversities.com/europe-university-rankings 

- originalni tekst nalazi se OVDJE

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892