to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

STUDIRANJE NA JAVNIM FAKULTETIMA U ŽIŽI INTERESOVANJA JAVNOSTI

Prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Vladimir Vladičić i doc. dr Đorđe Marilović sa Pravnog fakulteta, gostovali su u emisiji „Izazovi" BN televizije na temu „Opada li popularnost državnih fakulteta". Urednik i voditelj emisije Željana Šarenac u studiju je ugostila i perspektivnog maturanta Gimnazije „Filip Višnjić" Bijeljina i budućeg studenta koji će svoje školovanje nastaviti u Republici Srpskoj, Marka Ristića.

Prorektor Vladičić ne samo da je pokazao da interesovanje za javne fakultete raste, navodeći prošlogodišnji rast broja upisanih studenata prvog ciklusa studija na našem univerzitetu od 10 % u odnosu na prethodnu akademsku godinu, nego je i naveo mnoštvo podataka o studentskim razmjenama, kvalitetu studija i unapređenjima u nastavi zbog kojih su javni fakulteti i akademije poznati i priznati. Dokaz prizantosti javnih fakulteta vidi u velikom interesovanju stranih državljana iz više od 16 zemalja, koji studiraju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Maturant Marko Ristić pokazao je da matura zaista znači zrelost kada je naveo brojne društvene okolnosti koje utiču na izbor fakulteta, prepoznajući prednosti domaćih javnih fakulteta ali i razloge za moguće usavršavanje u inostranstvu.

Doc. dr Đorđe Marilović sa Pravnog fakulteta ukazao je široj javnosti na malo poznate podatke o obezbjeđenju kvaliteta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, na izuzetno zahtjevne uslove koje članice Univerziteta ostvaruju kako bi pružile studentima vrhunsku uslugu i uslove za studiranje. Kao primjer jedne od ključnih činjenica za izbor fakulteta naveo je besplatno studiranje na javnim fakultetima Republike Srpske za državljane Republike Srpske i Republike Srbije, i na besplatan smještaj u studentskim domovima. Marilović je ukazao na činjenicu da studenti Pravnog fakulteta i Univerziteta u Istočnom Sarajevu ne provode svoj studij samo na matičnim fakultetima, nego imaju priliku da dobiju diplome prestižnih evropskih i svjetskih univerziteta uporedo sa studiranjem na UIS, da putuju na razmjene, takmičenja, usavršavanja i učestvuju u izuzetno bogatim studentskim praksama. Napomenuo je da aktivna promotivna politika Pravnog fakulteta i Univerziteta omogućava da akademska javnost neposredno prati preferencije i izbore mladih ljudi, kao i najčešće zablude.

Zajednička poruka učesnika ove emisije upućena je svima mladima u Republici Srpskoj i šire da se zaista raspitaju i upoznaju sa budućim fakultetima, i da odluku donesu na osnovu provjerenih činjenica, jer samo tako mogu računati na srećnu i prosperitetnu budućnost i velike prilike za zaposlenje.

 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892