to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

NAJVEĆI NAUČNI USPJEH U ISTORIJI PRAVNOG FAKULTETA DUGOJ 77 GODINA – NAUČNI SKUP POVODOM DANA PRAVNOG FAKULTETA I ZVANIČNO NAJBOLJI U DRŽAVI

X Naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta na opštu temu „Protivrječja savremenog prava“, od strane nadležne Komisije Ministarstva klasifikovan je i kategorisan kao međunarodni naučni skup od posebnog značaja prve kategorije i u godini kada je održan zvanično je bio najbolji naučni skup u svim naučnim oblastima u državi i sa 20 bodova dijelio je prvo mjesto sa samo još jednim skupom i to iz oblasti poljoprivrednih nauka (AGROSYM).

Zbornik radova sa X Naučnog skupa objavljen je u oktobru 2022. godine u tri toma na oko 1600 strana. Odmah po objavljivanju Zbornik je poslat na klasifikaciju i kategorizaciju koja je ovih dana konačno obavljena i dobili smo i zvaničnu potvrdu kvaliteta održanog skupa. Zbornik radova prihvaćen je za indeksiranje u sljedećim bazama časopisa, zbornika i elektronskih knjiga: HeinOnline, EBSCO OPEN ACCESS i Central and Eastern European Online Library (CEEOL), što je još jedan dokaz kvaliteta objavljenih radova.

Suorganizatori X Naučnog skupa povodom Dana Pravnog fakulteta bili su Međunarodni savez pravnika, Evropska organizacija za javno pravo, Institut za uporedno pravo, Srpsko udruženje za krivičnopravu teoriju i praksu, Institut za kriminološka i sociološka istraživanja i Srpsko fiskalno društvo (Ogranak za Srbiju Međunarodne fiskalne asocijacije). U radu ovog skupa učestvovalo je 137 učesnika, autora i koautora, iz 15 država (Rusija, Italija, Njemačka, Rumunija, Mađarska, Bugarska, Grčka, Austrija, Indija, Peru, Srbija, Severna Makedonija, Hrvatska, Crna Gora i BiH sa autorima iz Republike Srpske i Federacije BiH) koji su usmeno saopštili 118 referata, na engleskom, ruskom, italijanskom, srpskom i ostalim maternjim jezicima. U godini kada je održan, ovaj skup osim što je bio najbolji u državi u svim naučnim oblastima, bio je i najveći naučni skup u oblasti prava održan te godine na prostoru bivše Jugoslavije.

Budući da je XI Naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta na opštu temu „Pravo između stvaranja i tumačenja“, koji je održan početkom novembra 2022. godine bio još veći i značajniji, istu kategoriju i klasifikaciju imaće i ovaj skup nakon što objavimo zbornik radova i pošaljemo ga Komisiji na vrednovanje. Na XI Naučnom skupu učestvovalo je 179 autora i koautora, sa četiri kontinenta, iz 20 država (Rusija, Grčka, Italija, Mađarska, Španija, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bugarska, Rumunija, Belgija, Finska, Meksiko, Kolumbija, Peru, Srbija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i BiH sa autorima iz Republike Srpske i Federacije BiH) koji su saopštili 151 referat na srpskom, ruskom, engleskom, italijanskom, odnosno maternjim jezicima učesnika. I ovaj skup, u godini kada je održan bio je najveći naučni skup u oblasti prava na prostoru bivše Jugoslavije.

Naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta dokaz je regionalnog, evropskog ali i svjetskog ugleda koji ima Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Povjerenje koje su Pravnom fakultetu ukazale međunarodne naučnoistraživačke organizacije i udruženja svojim suorganizatorstvom, kao i istaknuti pravnici svjetskog ugleda svojim učešćem na skupu, pokazali su da je naš fakultet stasao u jednu od najozbiljnijih i najuglednijih ustanova u oblasti pravne nauke na cijelom prostoru jugo-istočne Evrope ali i šire.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892