to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

STUDENTIMA PRAVNOG FAKULTETA U PALAMA DODIJELJENI SERTIFIKATI ZA OBAVLJENU PRAKSU U PRAVOSUDNIM INSTITUCIJAMA

STUDENTIMA PRAVNOG FAKULTETA U PALAMA DODIJELJENI SERTIFIKATI ZA OBAVLJENU PRAKSU U PRAVOSUDNIM INSTITUCIJAMA

Studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji studiraju u sjedištu Fakulteta u Palama, u petak 23. decembra 2022. godine, dodijeljeni su sertifikati za uspješno obavljenu studentsku praksu u Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, Osnovnom sudu u Sokocu i Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu.

Sertifikate za uspješno obavljenu praksu u Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu studentima su dodijelili dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković i glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, Anica Vukadin. Za uspješno obavljenu praksu u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu, sertifikate su uručili dekan Marković i sudija Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, Veselinka Ivanović. Sertifikate za obavljenu praksu u Osnovnom sudu u Sokocu, studentima je uručio prodekan za nastavu Pravnog fakulteta, doc. dr Sanja Golijanin.

U kratkom obraćanju studentima, dekan Marković je ukazao na važnost prakse, naglasivši da fakultet radi na proširenju studentske prakse i na druge pravosudne institucije u nekoliko gradova Republike Srpske. Glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, Anica Vukadin, je istakla značaj ovog vida saradnje sa Pravnim fakultetom koji će biti realizovan i u budućnosti. Opredjeljenje za nastavak saradnje i sprovođenje studentske prakse u narednom periodu iskazala je i sudija Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, Veselinka Ivanović.

Dodijeli sertifikata prisustvovali su i stručni saradnik u Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, Jelena Plakalović i nastavnici na predmetima iz oblasti krivičnog i krivičnog procesnog prava, prof. dr Mladenka Govedarica i doc. dr Igor Petković.

U sve tri pravosudne institucije, studentsku praksu tokom ljetnjeg semestra 2021/2022. godine obavilo je 29 studenata koji studiraju u sjedištu Fakulteta u Palama. Zajedno sa studentima iz Odjeljenja u Bijeljinii, koji su praksu realizovali u Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini, praksu su pohađala ukupno 54 studenta.

Praksa je priređena na osnovu Okvirnog sporazuma o razumijevanju – Unapređenje praktične nastave i obuke za studente prava i diplomirane pravnike, u čijoj izradi su učestvovali predstavnici Pravnog fakulteta, na inicijativu NCSC – Nacionalnog centra za državne sudove, Kancelarija u Bosni i Hercegovini. Okvirni sporazum o razumijevanju do sada je zaključilo, ili mu je pristupilo, ukupno 32 institucije i udruženja iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine – šest pravnih fakulteta, jedanaest sudova, sedam tužilaštava, šest profesionalnih udruženja advokata, sudija, tužilaca i stručnih saradnika pravosuđa, i dva centra za edukaciju sudija i tužilaca.

Pravni fakultet je među samo tri fakulteta, i jedini u Republici Srpskoj, čiji studenti su već bili na ovako organizovanoj praksi na osnovu Okvirnog sporazuma o razumijevanju. Istovremeno, zalaganjem dekana prof. dr Gorana Markovića, Pravni fakultet je prvi samostalno i neposredno podstakao proširenje Okvirnog sporazuma na nove članice, u skladu sa mogućnostima koje su propisane Sporazumom. Planiran je dalji rad na uključivanju pravosudnih institucija koje se do sada nisu pridružile Sporazumu. Ovo je značajno unapređenje višedecenijske saradnje sa pravosudnim institucijama i postojećih studentskih praksi koje su ranije održavane uglavnom na osnovu dvostranih sporazuma. Pravni fakultet radi na proširenju prakse na još nekoliko pravosudnih institucija u nekoliko gradova Republike Srpske u skladu sa Okvirnim sporazumom, čime će dodatno potvrditi postojeći položaj fakulteta sa najrazgranatijom i najbogatijom studentskom praksom. Praksu za studente Pravnog fakulteta koordinisali su doc. dr Sanja Golijanin, prodekan za nastavu, i doc. dr Đorđe Marilović, koordinator za sprovođenje Okvirnog sporazuma o razumijevanju.

 

 

 

 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892