to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

NAUČNI SKUP NA PRAVNOM FAKULTETU U PALAMA 2.12.2022.

 

NAUČNI SKUP NA PRAVNOM FAKULTETU U PALAMA 2.12.2022.

Na Pravnom fakultetu u Palama Univerziteta u Istočnom Sarajevu održaće se 2.12.2022. godine naučni skup na temu „Reforma zakonodavstva o restrukturiranju, reorganizaciji i stečaju u svetlu evropskih tendencija“. Cilj skupa je da se analizira usaglašenost BiH zakonodavstva sa pravom EU u oblasti restrukturiranja i stečaja i predstave najbolje prakse u ovoj oblasti država-članica EU i država kandidata. Na skupu će učestvovati sa referatima univerzitetski nastavnici, sudije i praktičari iz BiH, Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Poljske i Nemačke. Održavanje skupa podržano je od strane Ministarstva naučnotehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva RS i Ministarstva pravde RS.

Tokom poslednje decenije Evropska unija je napravila značajne pomake u stečajnom zakonodavstvu, kako bi se pomoglo privrednim društvima i preduzetnicima da se lakše nose sa izazovima ekonomskh kriza koje razorno utiču na njihovu likvidnost i održivost poslovanja. Težište novog evropskog zakonodavstva je na merama restrukturiranja, kojima se preduzećima u finansijskim teškoćama pomaže da izbegnu stečaj, postizanjem sporazuma sa poveriocima o restrukturiranju obaveza i imovine i obezbeđenjem novog finansiranja. Zakonodavci u BiH i njenim entitetima trebalo bi da slede primer evropskog zakonodavca i tako pomognu domaćim preduzećima da se lakše nose sa izazovima privrednog poslovanja u uslovima kriza izazvanih spoljnim uzrocima. Takođe, stečajni postupak treba učiniti efikasnijim uz balansiranje interesa dužnika i poverilaca u ovom postupku.

Zaključci sa ovog skupa biće podloga zakonodavcima u BiH da rade na unapređenju zakonodavstva u oblasti stečaja i restrukturiranja.

Otvaranje naučnog skupa planirano je za 9.30 časova. Svoje radove izložiće devetnaest autora koji dolaze iz pet država.

 

ORGANIZACIONI ODBOR SKUPA

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892