to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

PRAVNI FAKULTET I ZBOR ADVOKATA BIJELJINA ZAKLJUČILI SPORAZUM O POSLOVNOJ SARADNJI I ORGANIZOVANJU STUDENTSKE PRAKSE

Po ovlašćenju dekana Pravnog fakulteta, prof. dr Gorana Markovića, prodekan za naučno-istraživački rad prof. dr Dimitrije Ćeranić i predsjednik Zbora advokata Bijeljina g. Dejan Maksimović, potpisali su Sporazum o poslovnoj saradnji i organizovanju studetske prakse. Sporazum je zaključen na inicijativu našeg fakulteta, a odnosi se na saradnju fakulteta i advokata sa područja koje obuhvata ovaj zbor advokata. Saradnja će se, u prvom redu, ogledati u studentskoj praksi, koju će studenti moći pohađati u određenim advokatskim kancelarijama, u oblicima o kojima bude postignut konkretan dogovor. Osim toga, Zbor advokata i Pravni fakultet organizovaće predavanja pojedinih advokata našim studentima, a organizovaće i simulacije suđenja.

U okviru studentske prakse, studenti će imati priliku da se upoznaju sa određenim predmetima u kojima postupa advokat kod koga obavljaju praksu, da prisustvuju pojedinim ročištima, razgovaraju sa advokatom i advokatskim pripravnikom o toku i ishodu postupka, i uz dozvolu advokata aktivno učestvuju u obavljanju jednostavnijih poslova u advokatskoj kancelariji, kao što su arhiviranje spisa, otpremanje i prijem pošte, izrada nacrta tužbi, žalbi, odgovora na tužbu i odgovora na žalbu te drugih akata, a sve s ciljem da se pomogne studentima da kroz praksu primijene usvojena teorijska znanja, ali i steknu značajno iskustvo, kako bi po završetku školovanja bili spremni na izazove koje nosi pravnička profesija.

Pravni fakultet će omogućiti Zboru advokata da njegovi članovi imaju pristup bogatoj biblioteci fakulteta (koja obuhvata i pristup službenim glasilima Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, od 1945. godine do danas), a obezbijediće advokatima i advokatskim pripravnicima besplatnu obuku za rukovanje bazom pravnih propisa Paragraf leks. Osim toga, Pravni fakultet će organizovati predavanja pojedinih profesora advokatima i advokatskim pripravnicima Zbora advokata, a organizovaće i okrugle stolove na različite teme, te nastojati da zajedno sa Zborom advokata učestvuje na javnim raspravama o nacrtima zakona, što je već upriličeno krajem prošle godine povodom reforme porodičnog zakonodavstva.

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892