to top

Asocijacije

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Besjednička sekcija

Vece kuture 2014Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizovali su 27. decembra 2014. godine u Centru za visoko obrazovanje u Bijelјini Veče kulture koje je imalo i takmičarski karakter. Od 11 članova Besjedničke sekcije Pravnog fakulteta, koji su učestvovali u takmičenju, za autorske besjede nagrađena su tri studenta, a jedna besjeda izvedena je revijalno. Pokrovitelјi Večeri bili su gradonačelnik Grada Bijelјina, Mićo Mićić, i Advokatska kancelarija Stevanović.

Besjednike je ocjenjivao žiri koji su činili: prof. dr Milan Tomić (predsjednik), doc. dr Nina Ćeklić, prodekan za naučno-istraživački rad Pravnog fakulteta doc. dr Goran Marković, viši ass. Milica Panić, mr i viši ass. Dimitrije Ćeranić, mr. Publika je odlučila, neposrednim glasanjem, o Nagradi publike „Prof. dr Novica Vojinović“.

Prvu nagradu i Nagradu publike "Prof. dr Novica Vojinović" osvojio je Nemanja Simikić za besjedu „Spomenik“, drugu nagradu dobila je Dragana Jevtović za autorsku besjedu "Predrasuda", a treću Tijana Lizdek, čija besjeda nosi naziv "Državni neprijatelј – to sam ja".

Posebnu nagradu za ukupan doprinos radu Besjedničke sekcije dobila je Dušica Blagojević, koja je besjedila o temi "Kad prasići utihnu".

Prema riječima višeg asistenta Đorđa Marilovića, mr, Pravni fakultet već četvrtu godinu zaredom organizuje Veče kulture u Bijelјini, na kojem se studenti takmiče u besjedništvu, govoreći svoje autorske tekstove.

„To je ono što je posebna vrijednost – govore svoje besjede, pronose lijepu riječ neophodnu za svakog, posebno za buduće pravnike“, rekao je Marilović, koji je otvorio Veče kulture.

On je podsjetio da je besjedništvo na ovom fakultetu uspostavio prof. dr Novica Vojinović 2001. godine.

„Nažalost, njegova smrt je bila prerana, nakon čega je i rad Sekcije zaustavlјen na nekoliko godina. Ipak, zahvalјujući višem asistentu Dimitriju Ćeraniću obnovlјen je prije četiri godine, a neka takmičenja održana su i izvan naše zemlјe“, rekao je Marilović.

On je naglasio da je na Pravnom fakultetu neizostavno poznavanje besjedništva, kao umjetnosti i vrline. „Interesovanje za našu Sekciju sve je veće i među studentima drugih fakulteta, ali i srednjih škola. Lijepu riječ pronosimo i van Pravnog fakulteta“, ističe Marilović.

Prodekan za naučno-istraživački rad doc. dr Goran Marković kaže da je besjedništvo važno njegovati i to je veoma značajan segment, jer je za svakog pravnika važno da umije da dobro i lijepo govori. „Veliko je interesovanje studenata, ali i šire društvene zajednice za njegovanje lijepe riječi“, rekao je Marković.

Nemanja Simikić, čija besjeda "Spomenik" obrađuje ličnost iz ne tako davne prošlosti, Spomenka Gostića, kaže da je suština intelektualaca u tome da daju doprinos kulturi i opštem napretku društva.

„Ova patriotska besjeda obrađuje ličnost iz ne tako davne prošlosti, koji je sa 13 godina uložio svoj život u temelјe društva i naše države. Da nije bilo takvih kao što je bio on, mi večeras ne bismo govorili ove riječi i ne bismo bili ovdje“, istakao je Simikić.

Student, član Sekcije, Tijana Lizdek kaže da su se studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu večeras okupili zbog riječi, odnosno kako bi ponudili teoriju koju će građani iskoristiti u praksi. „Ako se mi usavršavamo u vrlinama, usavršićemo i državu u kojoj živimo“, rekla je Lizdekova.

Pokrovitelјi Večeri kulture nagradili su novčanim nagradama pobjednike takmičenja, a Advokatska kancelarija Stevanović, pored izdašnih novčanih nagrada, obezbijedila je stručnu praksu sa nagrađene besjednike.

U okviru manifestacije predstavlјena je i monografija „Justinijanova Digesta“ /deveta knjiga/, prevod sa latinskog na srpski jezik, autora doc. dr Samira Aličića, nastavnika na predmetu rimsko pravo na Pravnom fakultetu.

Veče kulture zatvoreno je obraćanjem dekana Pravnog fakulteta prof. dr Radomira V. Lukića. „Kod mladih lјudi se javlјa svijest o tome da nema srećnog društva ni srećnog čovjeka bez poštovanja moralnih načela“, rekao je dekan Pravnog fakulteta, prisjetivši se rada prof. dr Novice Vojinovića na osnivanju Besjedničke sekcije, i zahvalivši višem asistentu Dimitriju Ćeraniću za napor uložen u rukovođenje Sekcijom.

Program Večeri vodili su viši ass. Đorđe Marilović, mr i viši ass. Dimitrije Ćeranić, mr.

Pravni fakultet, sa sjedištem na Palama, već 15 godina upisuje studente na studijski program u Odjelјenju u Bijelјini, gdje danas studira približno polovina od ukupnog broja studenata Pravnog fakulteta. Veče kulture održano je u okviru obilјežavanja 68 godina rada Pravnog fakulteta i 20 godina od obnavlјanja rada u proteklom ratu.

 

Spisak besjednika na Večeri kulture – Bijelјina, 27.12.2014. godine

UČESNICI

Nemanja Simikić, Spomenik

Video snimak

Milkica Mihojlić, Da nije protivzakonito, mi bismo još spalјivali vještice

Video snimak

Miloš Milošević, Zašto su kivni na Hercegovce?

Video snimak

Ana Martić, Dobar čovjek, dobar pravnik

Video snimak

Branislava Petković, Iz principa

Video snimak

Sanja Lazić, Samoodbrana

Video snimak

Dragana Jevtović, Predrasuda

Video snimak

Milica Gaco, Životinje – učitelјi života

Video snimak

Dušica Blagojević, Kad prasići utihnu

Video snimak

Tijana Lizdek, Državni neprijatelј – to sam ja

Video snimak

Mirjana Gengo, Južni tok i tužno jok

Video snimak

Sonja Perendija, Dama bez blama

Video snimak

 

 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892