to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

O fakultetu

PRAVNI FAKULTET SVEČANO DODIJELIO DIPLOME MASTERIMA PRAVA I DIPLOMIRANIM PRAVNICIMA

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu promovisao je diplomirane pravnike i mastere prava na svečanosti održanoj 21. decembra u Palama, odnosno 22. decembra u Bijeljini. Ovogodišnja doдjela diploma bila je znatno drugačija od dosadašnjih, imajući u vidu epidemiološku situaciju i preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Uprkos nepovoljnim epidemiološkim prilikama, predstavnici Pravnog fakulteta odlučili su da organizuju promociju diplomiranih studenata kako bi im ukazali poštovanje i zahvalnost što su studirali i diplomirali na Pravnom fakultetu.

Učesnicima svečane akademije na Palama obratio se rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, koji je izrazio zadovoljstvo što je ispraćena još jedna generacija studenata, istakavši da su oni budućnost Republike Srpske. „Pravni fakultet, jedan od važnih stubova Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ove godine pokazao je izuzetan napredak u broju upisanih studenata. Oni školuju kvalitetne pravnike koji su zauzeli važne pozicije u društvenom, političkom i ekonomskom životu Srpske i uspješno organizuju i studentske prakse”, istakao je rektor Kulić.

Načelnik opštine Pale g. Boško Jugović čestitao je studentima na završenom školovanju, te izrazio nadu da će brzo naći zaposlenje. „Pravni fakultet zauzima značajno mjesto u Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Sarajevsko-romanijska regija i Republika Srpska mogu biti ponosni na kvalitet kadra, znanje, iskustvo i tradiciju Pravnog fakulteta”, istakao je g. Jugović.

Diplomirani student prava na osnovnim studijama sa prosjekom 9,64 Dragan Sokolović, koji je upisao master studije na Pravnom fakultetu na Palama – Krivičnopravni smjer, poručio je budućim brucošima da se neće pokajati ako upišu Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković rekao je da ove godine ispraćaju 71 diplomiranog studenta na prvom ciklusu studija i tri mastera prava, napomenuvši da mladi ljudi prepoznaju kvalitet studija prava kao i mogućnost zaposlenja nakon okončanja studija. „Ove godine, fakultet je uspio da poveća broj studenata upisanih na prvi ciklus studija. U tom pogledu, uklapamo se u tendencije na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, koji je takođe kao cjelina upisao više studenata. Ipak, treba imati na umu da znatan broj fakulteta u zemlјi i regionu nije uspio da upiše broj studenata koje su upisali prošle godine. Prilikom upisa na master studij, postigli smo izvrstan rezultat – broj novoupisanih studenata povećan je sa 21, koliko ih je bilo prošle godine, na 48, koliko smo upisali ove godine”, rekao je dekan Marković.

Naši profesori, i to ne samo oni starije generacije, nego i mlađih generacija, priznati su i od strane svojih kolega sa drugih fakulteta, budući da, kao gostujući profesori, drže predavanja na fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Banjoj Luci, Osijeku i na drugim univerzitetima, a učestvuju i u radu međunarodnih naučnih skupova, međunarodnih organizacija i naučnih časopisa.

Nove generacije studenata s pravom očekuju promjene u načinu organizovanja fakulteta, načinu izvođenja nastave i uvođenju vannastavnih aktivnosti. U tom pogledu, dosta toga je postignuto. Fakultet je u tri navrata organizovao Školu rodne ravnopravnosti i jednom je bio saorganizator međunarodne Škole tolerancije. Već nekoliko godina organizujemo pravne klinike iz oblasti izbjegličkog prava (koja je održana i ove godine) i prava djeteta, u saradnji sa međunarodnim organizacijama, a ove godine prvi put učestvujemo u radu pravne klinike „Vještine zastupanja u krivičnom postupku“. Ove godine, po drugi put organizovali smo i Pravnu kliniku ekološkog prava i, naročito značajnu, Pravnu kliniku zaštite od nasilјa u porodici. Organizovanjem ove klinike, Pravni fakultet neće samo pružiti znanja i vještine svojim studentima, nego će pomoći i ugroženim članovima društva, pogotovo ženama, jer je već u funkciji SOS linija, putem koje pružamo besplatnu pravnu pomoć žrtvama nasilјa u porodici. Naši studenti učestvovali su i na Školi međunarodnog humanitarnog prava.

Pravni fakultet organizuje bogatu studentsku praksu. Ovaj vid aktivnosti organizovan je u saradnji sa sudovima u Istočnom Sarajevu i Bijelјini, sa kojima su već potpisani sporazumi, a potom i sa organima jedinica lokalne samouprave i privrednim subjektima. Postignuti su sporazumi o saradnji i studentskoj praksi sa Pravobranilaštvom Bosne i Hercegovine, Pravobranilaštvom Republike Srpske i Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da će ovaj oblik aktivnosti doprinijeti proširivanju i obogaćivanju studentskog znanja, da će osvježiti nastavni proces i ispuniti studente zadovoljstvom.

Posebno značajna bila je studentska praksa koju je tokom prošle i ove godine prošlo skoro 120 studenata u područnim jedinicama Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Studenti su stekli znanja i vještine o pitanjima o kojima su imali nedovolјna znanja, a kako su se na praksi odlično pokazali, više od deset studenata zasnovalo je pripravnički status, sa izgledom za zaposlenje u budućnosti. Ove godine, po prvi put organizovana je studentska praksa u Gradskoj upravi Bijeljine i načelno dogovorena studentska praksa u Opštinskoj upravi Pala. U planu je zaključivanje sporazuma sa Zborom advokata Istočnog Sarajeva i Zborom advokata Bijeljine, s ciljem organizovanja studentske prakse.

Ovakav pristup Pravnog fakulteta zasnovan je na uvjerenju da fakultet treba da pomogne svojim studentima u pronalasku zaposlenja, na taj način što će im pomoći da se, u praktičnom radu, sami preporuče budućem poslodavcu. Uvjereni smo da to oni, svojim znanjem i radnim navikama, umiju i mogu.

Fakultet je u ovoj godini ostvario izuzetan uspjeh – naučni skup koji organizuje deveti put klasifikovan je od strane Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske kao najbolјe rangiran skup iz oblasti društvenih i humanističkih nauka u Republici, i to kao međunarodni naučni skup prve kategorije. To je napredak u odnosu na prošlu godinu, kada je naučni skup bio kategorisan kao naučni skup sa međunarodnim učešćem. Ovaj skup je nedavno održan, a u njegovoj organizaciji su učestvovali Međunarodni savez pravnika, sa sjedištem u Moskvi, i Srpsko udruženje za krivičnopravnu teoriju i praksu i Institut za kriminološka i sociološka istraživanja, sa sjedištem u Beogradu. U radu skupa je učestvovalo 96 naučnika iz 12 država, koji su prijavili 82 referata, a preko 50 autora učestvovalo je u radu ovog velikog onlajn skupa. Rad se odvijao na četiri jezika.

Pravni fakultet je svjestan da ne može i ne treba da bude izolovan, već da treba da ostvaruje svestranu saradnju sa drugim fakultetima, naučno-istraživačkim organizacijama i udruženjima. S tim ciljem, fakultet je postigao sporazume sa više fakulteta, udruženja, institucija i organizacija, a kao partner, dobili smo prvi Erasmus + projekat, sa Univerzitetom u Katancaru, u Italiji, čime smo omogućili našim studentima da privremeno odlaze i studiraju u Italiji. U ovom trenutku, fakultet učestvuje u pripremi velikog naučno-istraživačkog projekta sa fakultetima iz šest država.

Fotografije sa svečane dodjele poslali smo studentima koji su preuzeli diplome na adrese elektronske pošte koje su ostavili u studentskoj službi. Molimo studente da provjere da li su dobili tu poruku, a ako nisu neka se jave u studentsku službu na Palama (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.) odnosno u Bijeljini (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.).

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892