to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

O fakultetu

STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA IMALI SU NASTAVU I TOKOM VANREDNOG STANJA

STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA IMALI SU NASTAVU I TOKOM VANREDNOG STANJA

Proglašenje vanredne situacije, a potom vanrednog stanja, u Republici Srpskoj, usljed pandemije korona virusa, stavilo je i fakultete pred nove i neslućene izazove. Trebalo je organizovati online nastavu, kako studenti ne bi gubili časove i kako bi mogli ostvariti svoje osnovno pravo – pravo na nastavu. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, online nastava je organizovana kroz brojne aktivnosti, tako da su studenti imali mogućnost da intenzivno rade sa profesorima i asistentima.

Na prvom ciklusu, nastava je u ovom semestru izvođena iz 19 predmeta, na sve četiri godine studija. Od tog broja, iz 16 predmeta studenti su pratili nastavu putem Zoom platforme. Pravni fakultet je bio među rijetkim fakultetima u Republici Srpskoj koji je omogućio studentima da prate nastavu (predavanja ili vježbe) na skoro svim predmetima, što znači da su studenti imali mogućnost da slušaju nastavu kao da su u slušaonicama. Nastava putem Zoom platforme je omogućavala profesorima i asistentima da drže predavanja i vježbe studentima, koji su ih, koristeći svoje računare, pratili od kuće. Na taj način, studenti su imali online časove i mogli su da prate predavanja kao da su na fakultetu.

Osim toga, studenti su radili seminarske radove, profesori i asistenti su im slali Power Point prezentacije i radne materijale u Wordu i PDF formatu, a, za potrebe izrade seminarskih radova, organizovano je slanje materijala studentima, kako ne bi morali da dolaze u prostorije fakulteta. Njihovo je bilo samo da jave službama koji materijali su im potrebni i dobijali su ih na svoje mejl adrese.

Dekan fakulteta je održao video konferencije sa studentima svih godina studija, kako bi čuo njihova mišljenja, pitanja i prijedloge u vezi sa organizovanjem online nastave. Na taj način, uprava fakulteta je znala šta studenti misle o toku nastave, mogla je da odgovori na pitanja studenata i da prihvati njihove prijedloge u vezi sa poboljšanjem nastavnog procesa.

Iako online nastava nije pogodna za rad u redovnim prilikama, ona je na Pravnom fakultetu bila vrlo bogata i intenzivna u vanrednim okolnostima, što je bio jedini način da se „spasi“ semestar u kome nije moglo biti žive nastave. Zalaganjem uprave i nastavnog osoblja, studenti su imali redovnu nastavu u granicama mogućeg, a, po njihovim riječima, znatno više nego na većini drugih fakulteta.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892