to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

O fakultetu

UTISCI STUDENATA KOJI UČESTVUJU U ONLAJN OBUCI „TRGOVINA LJUDIMA“ PUTEM PLATFORME SAVJETA EVROPE – HELP (Human Rights Education for Legal Professionals)

UTISCI STUDENATA KOJI UČESTVUJU U ONLAJN OBUCI „TRGOVINA LJUDIMA“ PUTEM PLATFORME SAVJETA EVROPE HELP (Human Rights Education for Legal Professionals)

 

Ovih dana, studenti prvog i drugog ciklusa studija Pravnog fakulteta, iz sjedišta na Palama i odjeљenja u Bijeљini, učestvuje na onlajn obuci „Trgovina љudima“ koju sprovodi Savjet Evrope u sklopu projekta „Prevencija i borba protiv trgovine љudima u Bosni i Hercegovini“. O onlajn obuci najbolјe govore sami studenti, pa prenosimo njihove utiske:

„Utisci o onlajn obuci su pozitivni, vrlo je korisno i doprinosi proširivanju znanja i upoznavanju sa bitnom temom. Ovakve obuke su nešto vrlo korisno za studente i nadam se da će ih biti i ubuduće. Do sada je sve teklo i realizovano bez problema, nadam se da će tako ostati i do kraja. Imali smo onlajn sastanak kada je bilo predstavlјanje i upoznavanje sa kursom, potom sastanak za razmjenu utisaka o kursu i iznošenja našeg mišlјenje o najbitnijim stvarima. Sada smo već na drugoj polovini kursa, bližimo se kraju, ostalo je još nekoliko modula da pređemo, i završni test.“ – Ilinka Tešanović, dipl. pravnik, student master studija, Bijeљina.

„Meni je ova obuka zanimlјiva. Svake sedmice nam se otvara novi modul i na kraju svakog imamo test (da sažeto odgovorimo na dva pitanja) ili da sami iznesemo utiske o pređenoj materiji, šta je ono što smatramo najbitnijim i naš osvrt na slučajeve iz prakse. Dobijamo zaista mnogo korisnog materijala koji će nam poslužiti u budućnosti. Sve u svemu, još jedno lijepo iskustvo na kojem sam vam zahvalna, što ste nam omogućili!“ – Kristina Buha, Pale.

„Obuka je veoma korisna i pruža nam dosta informacija o krivičnom дjelu trgovina lјudima. Kurs sadrži devet modula i na kraju svakog modula imamo test za provjeru znanja. Trenutno smo stigli do sedmog modula. Do sada smo imali dva onlajn sastanka. Na prvom sastanku smo se upoznali sa materijom ovog kursa i sa mentorom prof. dr Rebekom Kotlo. Mentor Rebeka Kotlo nam takođe dosta pomaže da razumijemo samu materiju. Drugi sastanak je bio danas, gдje smo razmjenjivali mišљenje i davali naše komentare povodom kursa. Na tom sastanku nam je takođe prikazana prezentacija NVO 'Ja bih u EU', kao kampanja o podizanju svijesti o trgovini љudima u svrhu radne eksploatacije.“ – Slađana Ristić, Bijeљina.

„Javљam se, prije svega, da vam zahvalim što ste se zauzeli da svi prijavlјeni studenti budu u mogućnosti da pohađaju Obuku za borbu protiv trgovine љudima. Smatram da će biti veoma korisna u dalјem školovanju, i naravno, u budućem zanimanju. Ne oduzima mnogo vremena, sami možemo da biramo kada ćemo pristupiti obuci, što je vrlo bitno budući da je ispitni rok u toku. Kolegica Teodora Đukić i ja zajedno prolazimo teorijski dio, kao i testiranje. Do sada smo usvojile dosta korisnih informacija, i naučile kako ih primijeniti u praksi. Pristupom HELP platformi dobili smo mogućnost da samoinicijativno pohađamo i druge obuke iz različitih pravnih oblasti, pa smo stekle dodatno znanje i dobile još neke sertifikate.“ – Lidija Pavlović, Pale.

„Prije svega, oduševљena sam profesoricom Rebekom Kotlo koja je izuzetno љubazna i prijatna, tako da sve vrijeme vlada opuštena atmosfera. Prvi sastanak smo iskoristili za upoznavanje, pa smo se svi obratili u nekoliko riječi. Nekoliko naših studenata zahvalilo je profesorici jer su nas primili sve iako je broj veći od planiranog, i svi smo pokazali veliko interesovanje za ovu temu. Bili smo skoro među najmlađima jer je prijavљeno i dosta studenata drugog ciklusa studija. Upoznali smo i ostale saradnike u projektu, i na osnovu prvog utiska reklo bi se da ćemo lijepo sarađivati do kraja kursa. Zabiљežila sam neke fotografije, pa ću ih objaviti na instagramu i označiti Pravni fakultet, a biće ih i na stranici Savjeta Evrope. Danas smo imali drugi onlajn sastanak kome je prisustvovala i predstavnica Savjeta Evrope, koja nam se obratila. Prodiskutovali smo o prezentovanoj kampanji kao i o našim utiscima o obuci uopšte. Ono što sam zapazila jeste da je broj učesnika prepolovљen u odnosu na prethodni sastanak, ali i da su većinu učesnika danas činili studenti našeg fakulteta“ – Anđela Janjić, Bijeљina.

„Prije svega, drago mi je što ste pokazali interes za naša iskustva o ovom pitanju. Lično govoreći, vrlo sam zadovoљna, kako predavačem – tako i samim sadržajem i materijalom kojim raspolažemo učeći se o ovom vrlo bitnom problemu koji je rasprostranjen širom svijeta. Obuka se sastoji iz devet modula, a ja sam trenutno na polovini (modul – ,,Pomoć za žrtve trgovine љudima"). Računam da ću na vrijeme završiti sve postalјene zadatke, te što je još i bitnije, steći sve potrebno znanje o ovom krivičnom djelu, bar onoliko koliko nam je predstavlјeno obukom. Mogu istaći da ulažem mnogo truda u odgovorima na zadatke, te obično (uvijek) pišem i više nego što je neophodno. Recenzije koje dobijam od predavača vrlo su pohvalnog karaktera. U kontaktu sam i sa ostalim kolegama koji uzimaju učešće u obuci, pa ćemo se pobrinuti da svi na vrijeme i adekvatno izvršimo potrebne zadatke i testove. Hvala vam na zainteresovanosti i uopšte ostvarenju naših namjera da učestvujemo u ovom projektu. Jedino što bih se daљe odvažila da vas zamolim jeste da nas i ubuduće obavještavate o ovakvim saradnjama i projektima, kako bi svi zainteresovani studenti na najboљi način predstavili Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, što i sama, svakako, kada god se ukaže prilika i činim.“ – Sofija Parić, Bijeљina.

„Pre svega, želeo bih da vam zahvalim što ste se potrudili da svi idemo na HELP kurs. Predstavićemo fakultet u pravom svetlu, kako i zaslužuje. Imali smo sastanak gde smo se upoznali i dobili neke osnovne smernice. Oduševљen sam i predavačima i kolegicama sa kursa.“ – Andrija Z. Dimitrić, Bijeљina.

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892