to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

O fakultetu

NA PRAVNOM FAKULTETU UNIVERZITETA U ISTOČNOM SARAJEVU ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA NACIONALNOG CENTRA ZA DRŽAVNE SUDOVE

NA PRAVNOM FAKULTETU UNIVERZITETA U ISTOČNOM SARAJEVU ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA NACIONALNOG CENTRA ZA DRŽAVNE SUDOVE

 

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dana 28.01.2020. godine, održan je sastanak sa predstavnicima Nacionalnog centra za državne sudove – kancelarija u BiH (NCSC). Sastanku su prisustvovali, u ime dekana Pravnog fakulteta prof. dr Gorana Markovića, prodekan za nastavu doc. dr Radislav Lale, i predstavnici Nacionalnog centra za državne sudove – kancelarija u BiH, Lejla Hasanović, rukovodilac komponente pravnog programa i Nenad Galić, direktor SLP ("Student Law Practicum") projekta. Nacionalni centar za državne sudove je organizacija koja u okviru SLP ("Student Law Practicum") projekta implementira SLP kliniku na četiri partnerska pravna fakulteta u Bosni i Hercegovini: na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banja Luci, Pravnom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, Pravnom fakultetu Univerzitetu u Tuzli, te Pravnom fakultetu Univerzitetu u Sarajevu. Projekat finansira Biro za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona Ministarstva inostranih poslova SAD – INL (International narcotics and Law Enforcement – United States Department of State).

Svrha SLP projekta je izgradnja kapaciteta studenata prava da дјeluju kao budući praktičari u pravosuđu i kapaciteta pravnih fakulteta za izvođenje kliničke nastave koja priprema studente za odgovornosti sudije, tužioca, advokata – putem učenja zasnovanog na praksi koje unapređuje poznavanje vještina zastupanja u sudskim postupcima, sa posebnim fokusom na krivični postupak. SLP projekat je u saradnji sa profesorima pravnih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, "Džemal Bijedić" u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli, izradio inovativan kurikulum posvećen učenju vještina zastupanja u krivičnom postupku, koji se od strane partnerskih pravnih fakulteta implementira u formi pravne klinike. Kurikulum se zasniva na praktičnim metodama učenja.

Na sastanku su, pored ostalog, predstavљeni dosadašnji rezultati u implementaciji Projekta i razmotrene su mogućnosti uspostavљanja saradnje Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Nacionalnog centra za državne sudove. U tom pogledu, dogovoreno je da se u narednom periodu pristupi realizaciji zakљučenja memoranduma o saradnji, kao i pripremnim aktivnostima s ciљem organizovanja pravne klinike za studente treće i četvrte godine studija. Planirano je da klinika bude organizovana u mjesecu oktobru 2020. godine.

SLP klinika ima za ciљ da studentima omogući učenje zasnovano na interaktivnim i praktičnim metodama učenja, gдјe će kroz 15 modula i tematskih oblasti postepeno savladati vještine zastupanja u sudnici, koje će krunisati konačnim ispitom u formi simulacije cijelog toka glavnog pretresa krivičnog postupka. U toku trajanja projekta, studenti će pohađati predavanja na bazi specijalizovanih kurikuluma, imati predavanja i podršku pravnih praktičara i posjećivati sudove i posmatrati suđenja. Studenti će razviti analitičke sposobnosti i vještine izlaganja i detalјno se upoznati sa praktičnim aspektima pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine. Takođe, polaznici SLP klinike će imati  jedinstveno iskustvo koje nije dostupno većini studenta prava u regiji, i time dobiti komparativnu prednost na tržištu rada.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892