to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

O fakultetu

OBILJEŽENI DAN I KRSNA SLAVA PRAVNOG FAKULTETA

 

Pravni fakultet je 31. oktobra obiљežio Dan fakulteta i Krsnu slavu Svetog Petra Cetinjskog. U prisustvu brojnih zvanica iz javnog života, obavљen je slavski obred, a potom je na svečanoj akademiji diplome dobilo 65 studenata koji su okončali studij na prvom ciklusu studija, i po dva magistra prava i mastera prava. Nagrade su dobili i najboљi student generacije i najboљi studenti II, III i IV godine studija. Ove godine, najboљi student generacije je Brano Hadži Stević, čija je prosječna ocjena tokom studija 10. On je dobio Nagradu „Prof. dr Bogdan Loza“, koju dodjeљuje Pravni fakultet, dok je načelnik Opštine Pale g. Boško Jugović dodijelio novčanu nagradu. Najboљi student II godine je Simeon Petković, sa prosječnom ocjenom 9,56, najboљi student III godine je Jovana Marković, sa prosječnom ocjenom 9,67, dok je najboљi student IV godine Marijana Nikić, sa prosječnom ocjenom 9,62. Diplome magistrima i masterima prava i nagradu najboљim studentima II, III i IV godine uručio je prof. dr Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

 

Učesnicima svečane akademije obratio se rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, koji je istakao da je srećan zbog toga što ovako veliki broj diplomiranih pravnika danas prima diplomu, poručujući mladim kolegama da ocjene, ma kako značajne, ne mogu biti jedino mjerilo znanja.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković istakao je da je fakultet priznat kao jedan od temeљa Univerziteta u Istočnom Sarajevu i jedan od dva stuba naučnog rada u oblasti pravnih nauka i pravničkog obrazovanja u Republici Srpskoj. Pravni fakultet značajno doprinosi dolasku i ostanku mladih lјudi na ovim prostorima, otvara im perspektive uspješnog života u istočnom dijelu Republike, stvara im uslove za uspješno studiranje, a doprinosi i obogaćivanju kulturnog života.

Ove godine, fakultet je uspio da stabilizuje broj novoupisanih studenata, dok je broj studenata koji su upisali drugi ciklus studija ili master studije čak dva puta veći. Ove godine, fakultet organizuje i Pravnu kliniku ekološkog prava i, naročito značajnu, Pravnu kliniku zaštite od nasiљa u porodici. Organizovanjem ove klinike, Pravni fakultet neće samo pružiti znanja i vještine svojim studentima, nego će pomoći i ugroženim članovima društva, pogotovo ženama.

Posebno značajna bila je studentska praksa koju je prošlo skoro 80 studenata u područnim jedinicama Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Studenti su stekli znanja i vještine o pitanjima o kojima su imali nedovoљna znanja, a kako su se na praksi odlično pokazali, već je troje studenata zasnovalo pripravnički status, sa izgledom za zaposlenje u budućnosti.

Ovakav pristup Pravnog fakulteta zasnovan je na uvjerenju da fakultet treba da pomogne svojim studentima u pronalasku zaposlenja, na taj način što će im pomoći da se, u praktičnom radu, sami preporuče budućem poslodavcu. Uvjereni smo da to oni, svojim znanjem i radnim navikama, umiju i mogu.

 

Krsnu slavu čestitao je kum Pravnog fakulteta akademik prof. dr Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske. Pošto je bio službeno odsutan iz zemlje, Kum je poslao pozdravno pismo u kome je istakao da je ponosan što je kum Pravnog fakulteta i srećan što je fakultet jedan od stubova pravne nauke i obrazovanja u Republici Srpskoj i regionu.

Obiљežavanju Krsne slave i Dana Pravnog fakulteta prisustvovali su: prof. dr Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu; prof. mr Sandra Ivanović, prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport; prof. dr Vera Ćevriz-Nišić, prorektor za nastavu; doc. dr Jelena Krunić, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj; ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini g. Aleksandar Đorđević; savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika g. Boško Tomić; predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine g. Zlatko Knežević; načelnik Opštine Pale g. Boško Jugović; predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo g. Miroslav Lučić; predsjednik Skupštine opštine Pale g. Siniša Lasica; načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo g. Ljubiša Ćosić; načelnik Opštine Trnovo g. Dragomir Gagović; načelnik Opštine Rogatica g. Milorad Jagodić; načelnica Opštine Kalinovik gđa Mileva Komlenović; sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prof. dr Miodrag Simović; sudije Suda Bosne i Hercegovine prof. dr Branko Morait i Sreto Crnjak; g. Luka Borovčanin, predsjednik Osnovnog suda u Sokocu; mr Srđan Raduљ, zamjenik direktora Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove; zamjenik pravobranioca Republike Srpske gđa Slađana Kosmajac; g. Mladen Draganić, u ime pravobranioca Bosne i Hercegovine g. Mandića; doc. dr Jelena Lepetić, prodekan za međunarodnu saradnju Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i mr Dragan Pavić, sekretar fakulteta; sekretar Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci g. Dragan Miličić; dekani i prodekani fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu; predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu; profesori, asistenti, studenti i administrativni radnici Pravnog fakulteta.

Krsnu slavu i Dan fakulteta čestitali su: g. Nedeљko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske; gđa Sonja Jovičević-Karadžić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske; mr Džerard Selman, predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske; mr Mirjana Lukač, direktorica Gender centra Vlade Republike Srpske; gđa Dragica Radović, Ombudsman za djecu Republike Srpske; dekani pravnih fakulteta u Novom Sadu prof. dr Branislav Ristivojević, Nišu prof. dr Goran Obradović, Kragujevcu prof. dr Dragan Vujisić i Kosovskoj Mitrovici prof. dr Dušanka Jovović, te dekan Tehnološkog fakulteta iz Zvornika prof. dr Miladin Gligorić.

   
 
 
   
   

 

 

NAPOMENA: FOTOGRAFIJE MOŽETE POGLEDATI I PREUZETI OVDJE.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892