to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

O fakultetu

NA PRAVNOM FAKULTETU ODRŽANO JE PREDAVANJE I PREDSTAVLJENA SU NEKA OD IZDANJA DIREKCIJE ZA EVROPSKE INTEGRACIJE BiH

NA PRAVNOM FAKULTETU ODRŽANO JE PREDAVANJE I PREDSTAVLJENA SU NEKA OD IZDANJA DIREKCIJE ZA EVROPSKE INTEGRACIJE BiH

Predstavnici Direkcije za evropske integracije Savjeta ministara BiH održali su na Pravnom fakultetu predavanje o značaju i ulozi ove direkcije, a predstavlјena su i neka od njihovih izdanja.

U ime dekana Pravnog fakulteta, prof. dr Gorana Markovića, goste iz Direkcije i prisutne studente pozdravio je prodekan za nastavu doc. dr Radislav Lale. On je naglasio da je ovo prva u nizu aktivnosti koje će Pravni fakultet i Direkcija zajednički preduzeti, s obzirom na obostrano opredjelјenje za jačanjem institucionalne saradnje. Organizovanje studentske prakse, zajedničke radionice, učešće na projektima i dr., samo su neke od aktivnosti koje bi u budućnosti trebalo da se ostvare.

Gosti iz Direkcije predstavili su naučno-stručni časopis o evropskim integracijama „Sui generis“, koji je u poslјednjih pet godina otkako izlazi postao značajno štivo u ovoj oblasti. O časopisu je govorila glavni urednik Maja Rimac-Bjelobrk, istakavši najznačajnije informacije o ovoj publikaciji, poput visoke naučne i stručne relevantnosti, indeksiranja u naučnim bazama, anonimnog recenziranja, jednoobraznosti citiranja, tehničke opremlјenosti, redovnosti izlaženja i sl. Nastavnici i saradnici Pravnog fakulteta pozvani su da šalјu svoje priloge za objavlјivanje u ovom časopisu. Prodekan za naučno-istraživački rad Pravnog fakulteta, doc. dr Dimitrije Ćeranić zahvalio je na pozivu i ponudio je saradnju u vidu razmjene priloga, izrade recenzija i zajedničkog rada na kategorizaciji, s obzirom na dugogodišnju praksu objavlјivanja naučnog časopisa Godišnjak Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Stručni savjetnik Sektora za usklađivanje pravnog sistema BiH sa pravnom tekovinom EU, Nejra Hiroš, studentima je pojasnila ulogu i značaj Direkcije za evropske integracije. Osim što pripremaju mišlјenja i provjeravaju usklađenost propisa koje predlažu i usvajaju institucije BiH s pravnom tekovinom Evropske unije, zaposleni u Direkciji učestvuju u radu radnih grupa za izradu propisa i u radu tijela značajnih za postupak pridruživanja Evropskoj uniji, pružaju stručnu i tehničku podršku institucijama BiH prilikom rada na usklađivanju sa propisima Evropske unije i  predlažu mjere i preduzimaju druge aktivnosti od značaja za proces usklađivanja s pravnom tekovinom Evropske unije.

Studenti Pravnog fakulteta postavili su nekoliko pitanja predstavnicima Direkcije na koje su ovi lјubazno i argumentovano odgovorili, što je ujedno ukazalo i na opravdanost organizovanja ovakvih predavanja.  

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892