to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Vijesti

СТУДЕНТИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА У ДВОДНЕВНОЈ ПОСЈЕТИ НАЈВИШИМ ИНСТИТУЦИЈАМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

СТУДЕНТИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА У ДВОДНЕВНОЈ ПОСЈЕТИ НАЈВИШИМ ИНСТИТУЦИЈАМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 

Народну скупштину Републике Српске, у оквиру програма „Дани отворених врата“, 17. 4. 2019. године посјетили су студенти Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Студенти су имали част да присуствују дијелу засједања Четврте редовне сједнице парламента.

Посјета је организована на иницијативу и уз велико залагање гђе Соње Караџић-Јовичевић, потпредсједнице Народне скупштине Републике Српске. Гђа Караџић-Јовичевић је, у сарадњи са управом Правног факултета осмислила програм посјете и обезбиједила његову реализацију. Управа факултета је обезбиједила бесплатан превоз и смјештај студентима.

Студенти права, њих 40, имали су прилику да посјете изложбени салон парламента, а у Малој сали обратио им се предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, у присуству потпредсједнице парламента Соње Караџић Јовичевић, потпредсједника Владе Републике Српске и министра правде Антона Касиповића, министра за високо образовање, научнотехнолошки развој и информационо друштво Републике Српске Срђана Рајчевића и генералног секретара Владе Републике Српске Синише Карана.

Предсједник Чубриловић поручио је студентима да њихова перспектива и будућност треба да буде у Српској, те их позвао да се пријаве за учествовање у програму студентског стажирања у парламенту.

„Народна скупштина Републике Српске на располагању је студентима за стицање нове праксе и неких нових сазнања“, рекао је  предсједник Чубриловић који је упознао студенте о раду Народне скупштине, њеној организацији и структури.

Предсједник Чубриловић је истакао да је парламент Републике Српске најефикаснији парламент у БиХ.

Он је рекао да су студенти присуствовали дијелу засједања Народне скупштине Републике Српске и видјели како ради парламент, изражавајући очекивања да су извукли најбоље поуке.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић поручио је у обраћању студентима да треба да раде сами на себи, те да што више раде на изучавању правне праксе и регулативе ЕУ.

„Осим књига, лекција и знања које ће вам поклонити они који вам предају, треба да учите и радите сами. Што више знања и личних компетенција то ће ваше каријере бити успјешније“, истакао је Касиповић.

Министар за високо образовање, научнотехнолошки развој и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, обраћајући се студентима истакао је да је Република Српска најефикаснији дио БиХ, те да већину те ефикасности чини рад парламента Републике Српске.

„Циљ је да се дође до динамичног и флексибилног система високог образовања и потребе да се више окренемо природним наукама и ономе што има неку реалну вриједност у смислу да студенти након што заврше са додипломским студијама могу одмах да нађу посао“, навео је Рајчевић.

Генерални секретар Владе Републике Српске и професор уставног права Синиша Каран говорио је студентима о уставном уређењу Републике Српске и БиХ. Он је рекао да законодавну власт у Републици Српској врши Народна скупштина Републике Српске.

Продекан за наставу Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву доц. др Радислав Лале рекао је да је основна мисија и визија овог факултета да производи најквалитетнији правнички кадар, истичући да је у том смислу и значај данашње посјете парламенту Републике Српске још значајнији.

Лале је рекао да је 40 студената први пут у историји Српске присуствовало пленарној сједници Народне скупштине Републике Српске, изражавајући за то посебну захвалност предсједнику и потпредсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловић и Соњи Караџић Јовичевић.

Студент треће године овог факултета Сунчица Ковачевић сматра да је посјета Народној скупштини Републике Српске добра прилика да се студенти упознају о процедури сједнице, али и другим правилима рада парламента Републике Српске.

Другог дана посјете, студенте су у просторијама Владе Републике Српске примили представници Министарства правде у Влади Републике Српске, проф. др Дарко Радић, савјетник министра правде, и г. Слободан Зец, помоћник министра правде.

Овом приликом је разговарано о организацији, надлежностима, резултатима рада као и стратешким пројектима ресорног министарства.

Било је ријечи о активностима који се односе на израду законских и подзаконских аката те реализују у оквиру три ресора.

   

   

О овоме и на страницама Народне скупштине Републике Српске и Владе Републике Српске. 

 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892