to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

O fakultetu

Učešće studenta Pravnog fakulteta na BIMUN - u

Učešće studenta Pravnog fakulteta na BIMUN - u

Na 16. međunarodnoj studentskoj konferenciji ‘’BEOGRADSKI MEĐUNARODNI MODEL UJEDINJENIH NACIJA – BIMUN 2019’’ učestvovala je studentkinja III godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Sunčica Kovačević. Kao i prethodnih godina, studente za učešće na ovom prestižnom takmičenju pripremala je viši ass. na Katedri za međunarodno pravo Sanja Kreštalica, mr.

Ovogodišnji BIMUN održao se u periodu od 13. do 17. marta u Beogradu i okupio je preko 350 studenata iz 31 države.

 Belgrade International Model United Nations (www.bimun-unaserbia.org) je međunarodna konferencija studenata posvećena simulaciji rada organa Ujedinjenih nacija. Studenti imaju mogućnost da apliciraju za jedan od pet komiteta, a koji za svoju temu ima jedan od aktuelnih svjetskih problema. Dio je globalnog programa Model UN koji se provodi u više od 80 zemalјa svijeta, a čiji je smisao da se mladi lјudi upoznaju sa aktuelnim svjetskim problemima, te o njima diskutuju i pronalaze potencijalna rješenja i tako usavršavaju svoje govorničke i pregovaračke vještine. Rad na konferenciji sastoji se od pripremne faze i same simulacije. Učesnici fiktivno predstavlјaju jednu od država članica Ujedinjenih nacija vodeći se stvarnom politikom države koja im je dodijelјena i imaju zadatak da vode diskusiju na zadatu temu i izrade rezoluciju sa ponuđenim rješenjem problema, a sve prema pravilima procedure koja se realno primjenjuju u radu odgovarajućeg organa Ujedinjenih nacija.

Naša studentkinja predstavlјala je Dansku u Savjetu bezbjednosti UN čija je ovogodišnja tema bila «Militarizacija Arktika». Imajući na umu visoku involviranost Danske u Arktik putem njene autonomne pokrajine Grenlanda i poseban položaj koji je Danska imala u Savjetu bezbjednosti kao država posmatrač, ističe da joj je ovo iskustvo omogućilo da uzme aktivno učešće u svim debatama ali i da dodatno razvije svoje interpersonalne vještine. Kao najveću vrijednost ove međunarodne konferencije ipak vidi stečena prijatelјstva i razmjenu mišlјenja o aktuelnim svjetskim problemima i potencijalnim rješenjima za iste sa kolegama iz drugih država. Napominje da su dinamične debate, sticanje novog znanja i vještina kao i bogat društveni program, ono što BIMUN čini nezaboravnim iskustvom za svakog studenta.

  

 

 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892