to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

O fakultetu

PRAVNI FAKULTET PRIPREMA RAZMJENU NASTAVNIKA I STUDENATA SA DRUGIM FAKULTETIMA

Pravni fakultet je značajno unaprijedio saradnju sa pravnim fakultetima van zemlje. Ta saradnja, između ostalog, treba da dovede do izrade zajedničkih Erasmus+ projekata, čija svrha je da bude ostvarena razmjena nastavnika i studenata. Konkretno, to znači da će naši nastavnici i studenti moći da putuju na pravne fakultet van zemlje, gdje će držati predavanja odnosno slušati nastavu, a da će nastavnici i studenti drugih pravnih fakulteta, sa istim ciljem, dolaziti na naš fakultet.

U ovom trenutku, u pripremi su dva takva projekta. Jedan priprema Univerzitet u Katancaru (Italija), a naš Pravni fakultet će biti partner u projektu. Projekat bi trebalo da finansira Evropska komisija i on će omogućiti razmjenu nastavnika i studenata. Dva naša nastavnika će moći da drže predavanja studentima Pravnog fakulteta u Katancaru, a isti toliko broj nastavnika iz Katancara držaće predavanja našim studentima. Projekat predviđa i tromjesečni boravak naših studenata u Katancaru, gdje će slušati predavanja, i dolazak studenata iz Katancara, koji će slušati predavanja na našem fakultetu.

Drugi projekat priprema Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Ako bude prihvaćen, studenti bi boravili na beogradskom Pravnom fakultetu pet mjeseci, gdje bi slušali predavanja, a i određen broj profesora iz Beograda bi predavao na našem fakultetu, dok bi naši profesori predavali u Beogradu. Broj studenata i profesora koji bi učestvovali u razmjeni je ograničen.

Slični projekti biće pripremljeni sa univerzitetima u Bariju i Sasariju (oba u Italiji). U ovom trenutku, u toku je priprema memoranduma o saradnji, nakon čega će se pripremati projekti. Razmjena nastavnika i studenata biće planirana i sa univerzitetima u Moskvi i Voronježu.

Cilj ovih projekata je da nastavnici i studenti Pravnog fakulteta, u skladu sa svojim rezultatima u radu ili tokom studiranja, imaju mogućnost da provedu izvjesno vrijeme u inostranstvu, da rade ili uče, stiču nova iskustva i poznanstva, upoznaju nove zemlje i kulture. Na taj način, učvršćujemo svoju poziciju u akademskoj zajednici, unapređujemo karijeru nastavnika i pripremamo studente za buduće poslove koje će obavljati.

Prema pravilima koja važe za ovakve projekte, odabir nastavnika i studenata zavisiće od rezultata njihovog rada na fakultetu.

 

 

FOTO: iz arhiva.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892