to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

Otpočeo rad međunarodne lјetne škole „Preispitivanje kulture tolerancije. Evropa, granice i migracije“

Otpočeo rad međunarodne lјetne škole „Preispitivanje kulture tolerancije. Evropa, granice i migracije“

Međunarodna lјetna škola „Preispitivanje kulture tolerancije. Evropa, granice i migracije“, u kojoj učestvuje 29 studenata i 10 eminentnih predavača iz zemlјe i inostranstva, počela je sa radom danas na Pravnom fakultetu Pale.

Školu po četvrti put uspješno organizuju tri partnerska univerziteta – Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet Milano Bikoka (University of Milano-Bicocca), a tema ovogodišnje škole su migracije.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Dejan Bokonjić ocijenio je da je ovo jedna od najznačajnijih škola ove vrste u BiH zbog internacionalnog karaktera i uglednih predavača.

„Kada smo prije četiri godine počeli sa ovom školom bio je to pionirski revolucionarni korak da su dva univerziteta odlučila da naprave školu u kojoj će pričati o bolnim stvarima iz prošlosti regiona, BiH, koje se odnose na rat, raselјavanje, migracije i slično”, rekao je prorektor Bokonjić, napominjući da su u osnivanje škole bili uklјučeni eminentni predavači sa oba Univerziteta, kao i strani predavači iz cijele Evrope i svijeta.

Profesor Bokonjić, koji je i direktor škole ispred UIS-a, rekao je da su sva tri univerziteta bili uspješni domaćini lјetne škole, te da je ovogodišnja tema migracija veoma aktuelna.

„Bavićemo se pitanjima prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, te migracijama širom Evrope nakon ratova koje su promijenile geopolitičku kartu Evrope. Bavićemo se i pitanjima stvaranja nekih novih granica i rasta nacionalizma i populizma u cijeloj Evropi”, istakao je prorektor Bokonjić.

Napominjući da je druga edicija lјetne škole posvećena tridesetoj godini od pada Berlinskog zida, kao i stvaranju novih nevidlјivih i vidilјivih granica u Evropi, prorektor Bokonjić je naglasio da se predavači i univerziteti ne bave politikom, nego da je glavni cilј organizovanja ovakvih škola razvijanje suživota i kulture tolerancije na ovim prostorima i šire.

Direktor škole ispred italijanskog Univerziteta „Milano Bikoka“ prof. dr Tatjana Sekulić rekla je da je tema kulture tolerancije izuzetno kompleksan i ambivalentan pojam, te naglasila kako se ne smiju tolerisati razni vidovi nacionalizma, naročito etničkog kakav je bio na području bivše Jugoslavije, kao ni nova fašizacija društva.

„Univerzitet ‘Milano Bikoka’ je inicijator cijelog projekta zajedno sa univerzitetima u Istočnom Sarajevu i Sarajevu. Naša saradnja sa tim univerzitetima ima dugu tradiciju, još od 1994. godine  kada je grupa profesora sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Milanu pokušala da organizuje različite inicijative vezane za konflikte i ratove u bivšoj Jugoslaviji“, napomenula je profesor Sekulić.

Direktor škole ispred Univerziteta u Sarajevu prof. dr Jasna Bašić-Muftić rekla je kako su, nažalost, migracije aktuelna tema, te da se Evropa susreće s istim problemima sa kojima se susretala BiH.

„Nadam se da ćemo učiti jedni od drugih“, poručila je profesor Bašić-Muftić na otvaranju lјetne škole tolerancije.

Student sociologije iz Nјemačke Kristijan Grabe, koji treći put učestvuje u radu ove škole, rekao je da su teme akademske prirode, ali i pitanja savremenog društva.

Polaznici škole iz Republike Srpske, BiH, Italije, Nјemačke, Austrije, Srbije, Rumunije, Bugarske i Makedonije, učesvovaće u interaktivnoj nastavi do subote, 23. septembra na Pravnom fakultetu Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

 
izvor: http://www.ues.rs.ba/

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892