to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

Dobrodošla praksa i za studente i za parlament

37122 uis narodna skupstina aktuelni cas za studente

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedelјko Čubrilović smatra da je dobro što je Narodna skupština studentima, u nedostatku prostora i ambijenta u kojem mogu kvalitetno obavlјati praksu, ukazala priliku da prođu kroz parlamentarni i zakonodavni život Srpske.

Povodom održavanja "aktuelnog časa" za 17. klasu studenata stažista u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Čubrilović je rekao da sama činjenica da je od 2003. godine, kada je počeo ovaj proces, do sada više od 400 studenata obavilo svoju praksu u Skupštini, govori o tome da je ovo dobrodošlo i za Narodnu skupštinu i za budući rad akademaca koji će sutra biti diplomirani pravnici, ekonomisti, politikolozi.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština će i dalјe pružati priliku mladim lјudima da iskažu svoje interesovanje i pokažu ono za šta imaju smisla, te da se kroz ovaj zajednički rad što bolјe osposobe za buduće karijere.

"Do sada je mnogo njih našlo zaposlenje u Narodnoj skupštini i, ukoliko se ukaže prilika i potreba, iz reda ovih stažista biraćemo lјude za rad u Narodnoj skupštini", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Student četvrte godine Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Nevena Rakić rekla je da su njena očekivanja tokom stažiranja u potpunosti ispunjena.

Ona smatra da je ova praksa značajna za sve mlade lјude, pogotovo studente fakulteta političkih nauka, prava i ekonomije, jer imaju priliku da nauče mnoge stvari koje će im koristiti u budućnosti, kao što su procedure u donošenju zakona, te pisanje radova.

Ova, 17. klasa studenata započela je stažiranje u Narodnoj skupštini Republike Srpske u oktobru 2015. godine. U programu je učestvovao ukupno 41 student, od čega 25 sa pravnih fakulteta, 11 sa fakulteta političkih nauka i pet sa ekonomskih fakulteta.

Studenti su tokom stažiranja u parlamentu imali niz predavanja o istorijskom razvoju, ustavnom položaju, organizaciji i nadležnostima Narodne skupštine, Poslovniku Narodne skupštine, međunarodnoj saradnji i odnosima sa javnošću parlamenta.

Fokus njihovog programa odnosio se na stražiranje u radnim tijelima i klubovima poslanika, a svaki student imao je mentora koji je bio zadužen za njegovo upoznavanje sa zakonodavnim procesom i organizacijom parlamenta.

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892