to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

II Ljetna škola "Preispitivanje kulture tolerancije"

logo-cultor-org-baner

Druga međunarodna lјetna škola "Preispitivanje kulture tolerancije", koju organizuju Univerzitet Bicocca Milano, Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, biće održana od 14. do 20. septembra 2015. godine. Ovogodišnji domaćin je Univerzitet Bicocca Milano.

Predavanja i seminari u drugom izdanju ovog lјetnjeg programa biće fokusirana na proces transnacionalizacije demokratije, koja se odnosi na nove oblike socijalnih i političkih prijetnji i diskriminaciju prema različitim manjinskim grupama.

Istovremeno, biće istražene dobre prakse zasnovane na prepoznavanju specifičnih potreba i prava ovih grupa, kao i politika preraspodjele političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih resursa, sa posebnim osvrtom na evropska društva, gdje je koncept tolerancije fundamentalan.

Ove i srodne teme biće razmatrane tokom intenzivnog jednonedelјnog treninga koji predstavlјa odličan forum za raspakivanje različitih koncepta tolerancije.

 

Glavni okvir predavanja i seminara obuhvata slјedeće teme:

  • Uvod u koncept tolerancije iz interdisciplinarne perspektive
  • Manjine i demokratija: pravni status, kulturni identitet i političko učešće
  • Etnička, vjerska, ekonomska i rodna diskriminacija i pitanje manjina
  • Jugoslovenski ratovi 1991 - 1999: etnonacionalne i religiozne "manjine" redefinisane kroz nasilјe i teritorijalnu podjelu
  • Od tolerancije do poštovanja prema "drugome": obnova osnovnih lјudskih i građanskih prava kroz rekonstrukciju postkonfliktnog povjerenja
  • Koncept tolerancije i pitanje manjina: antisemitizam, ponašanje usmjereno protiv Roma i islamofobija u savremenim evropskim društvima
  • Migracija u urbanom kontekstu: studija slučaja grada Milana
  • Politike EU i politike za inkluziju i učešće manjina
  • Integracija kroz edukaciju u pogledu novih modela građanstva: Kosmopolitski pogled
  • Tolerancija i toler-action izvan tradicionalnog koncepta tolerancije: kritički pristup

 

Organizacija i uslovi

Škola je namijenjena internacionalnim studentima master i doktroskih studija, post-doktorantima i istraživačima. Škola je posebno dostupna studentima master i doktorskih studija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Bicocca iz Milana.

Škola je besplatna za studente iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije. Ostali učesnici plaćaju kotizaciju u iznosu od 200 evra.

Broj učesnika je 35:

  • 15 iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalјa zapadnog Balkana
  • 10 iz Italije i
  • 10 iz ostalih evropskih zemalјa

Učesnici sami snose troškove putovanja i smještaja. Univerzitet Bicocca će predodrediti smještaj u studentskom domu kampusa po cijeni od 140 evra nedjelјno za dvokrevetnu sobu.

Učesnicima škole biće dodijelјen sertifikat i 3 ECTS boda.

Univerzitet Bicocca svim prisutnima ponudiće posjetu EXPO-u 2015.

 

Kako se prijaviti:

Prijave se vrše elektronskim putem na linku: http://www.unimib.it/go/8299485673211408117/Home/English/Bicocca-for-EXPO/Summer-SchoolsEXPO-2015/Application-form-Summer-school-EXPO-2015

Prilikom prijave, studenti moraju unijeti pravi kod lјetne škole: SE015-014

Pored toga, kandidati su obavezni da pošalјu kratak esej (do 300 riječi) u kom će opisati zašto žele da pohađaju školu. Esej je potrebno poslati na e-mail adresu adresu (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.)

 

Rok za prijavu je 31. maj 2015. godine

Imena polaznika biće objavlјena do 15. juna tekuće godine.

Ljetna škola se organizuje u saradnji sa istraživačkim centrima Etnicos, Diaforà i Pragsia, Odjelјenjem za sociologiju i sociološka istraživanja Univerziteta Bicocca u Milanu.

 

Poziv za učešće preuzmite ovdje.

Dodatne informacije: www.kultor.org

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892