to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

Odlikovan prof. dr Milan Tomić

Prof. dr Milan Tomic

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je, povodom 9. januara – Dana Republike Srpske i Krsne slave Republike Srpske, Svetog arhiđakona Stefana – Ordenom Nјegoša II reda prof. dr Milana Tomića.

Orden Nјegoša dodjelјuju se pojedincima, preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama koji svojim izvanrednim radnim podvizima ili priznatim radom imaju izvanredne zasluge za privredni, naučni i kulturni razvitak Republike Srpske, odnosno za posebne zasluge na polјu javne djelatnosti kojom se doprinosi opštem napretku zemlјe.

Ovim priznanjem je, takođe, učinjena velika čast Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, i njegovom Pravnom fakultetu, čiji je dr Milan Tomić redovni profesor (profesor u penziji).

Prof. dr Milan Tomić bio je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu od 2010. do 2014. godine, a bio je i pomoćnik rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu za lјudske i materijalne resurse. U ovom razdoblјu, naročito izazovnom za Pravni fakultet, prof. dr Milan Tomić uspio je da objedini kvalitete koji su bili potrebni da se na najbolјi način razriješe problemi poput rada Pravnog fakulteta u tri centra (Pale, Bijelјina i Srebrenica), sve oskudnijih sredstava i svjetske ekonomske krize, kao i nedostatka domaćeg naučno-nastavnog kadra. Svojim stalnim prisustvom i nadahnjujućom energijom, iako u godinama pred odlazak u penziju, uprkos mjesečnim putovanjima od preko dvije hilјade kilometara između centara Pravnog fakulteta, prof. dr Milan Tomić nadahnjivao je zaposlene da svojim radom uzdignu djelovanje Pravnog fakulteta iznad očekivanja najvećih optimista, dostojno tradiciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koja seže do daleke 1946. godine. Šest naučnih skupova za četiri godine, od kojih su neki okupili i do 80 autora, sa oko 3500 ukupno objavlјenih stranica zbornika radova, utrostručen bibliotečki fond Biblioteke Pravnog fakulteta, obnovlјeno izdavanje Godišnjaka Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu po najvišim naučnim standardima, četiri novoizabrana asistenta, čime je broj saradnika uvećan za čak jednu trećinu, samo su neki od uspjeha koje je Pravni fakultet zabilјežio u vremenu dok je prof. dr Milan Tomić bio njegov dekan. O odnosu prema studentima i borbi za pobolјšanje studentskog standarda najbolјe govori činjenica da je, na svojoj konstitutivnoj sjednici, po prvi put dodjelјujući nagradu za najbolјeg dekana Univerziteta za 2011. godinu, Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu ovu nagradu dodijelio prof. dr Milanu Tomiću.

Svoje iskustvo i dokazane vrline u organizovanju i rukovođenju velikim kolektivima, prof. dr Milan Tomić uložio je i u Univerzitet u Istočnom Sarajevu, kroz obavlјanje funkcije pomoćnika rektora za lјudske i materijalne resurse.

Rođen 2. jula 1946. godine u Jeginovom Lugu, opština Kalesija kod Tuzle, prof. dr Milan Tomić je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu kao najbolјi student u generaciji 1975. godine. Početkom jula 1975. godine izabran je za asistenta na Katedri ekonomskih nauka Pravnog fakulteta u Sarajevu. Postdiplomski studij završio je odlikom na Pravnom fakultetu u Beogradu, juna 1980. godine. Doktorirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, aprila 1987. godine. Na svim tada zakonom propisanim instancama 1987. godine jednoglasno je izabran u zvanje docenta. Izvodio je nastavu iz Političke ekonomije na Pravnom fakultetu u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Zenici i Doboju, kao i na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu od 1987. do aprila 1992. godine. U tom periodu obavlјao je niz funkcija na Pravnom fakultetu u Sarajevu i na Univerzitetu u Sarajevu. Dva puta uzastopno uspješno je obavlјao funkciju prodekana za nastavu i finansijska pitanja. Od 1997. godine bio je prodekan za nastavu, a poslije toga Predsjednik Savjeta Ekonomskog fakulteta u Brčkom. Od 2001. godine do 2004. godine dva puta uzastopno je biran za Dekana Ekonomskog fakulteta u Brčkom. Član je Međunarodne arbitražne komisije u Privrednoj komori Republike Srpske, Predsjednik arbitražne komisije u procesu privatizacije u Brčko Distriktu BiH. Februara 1998. godine izabran je u zvanje vanrednog profesora, a 24. maja 2004. godine u zvanje redovnog profesora. Do sada je objavio više naučnih i stručnih radova. Na oktobarskim izborima 2004. godine izabran je za poslanika u Skupštini Brčko Distrikta, a 8. decembra 2004. godine na konstitutivnoj sjednici Skupštine, izabran je za Predsjednika Skupštine Brčko Distrikta BiH. Od 15. maja 2009. godine, prof. dr Milan Tomić član je Senata Republike Srpske – najvišeg savjetodavnog tijela svih ustavnih institucija Republike Srpske. Trenutno izvodi nastavu, osim na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu, i na Ekonomskom fakultetu u Brčkom.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892