to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

Debatni klub Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu zabilježio još jednu pobjedu

Debatanti Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu su, u miksanim timovima sa studentima iz Sarajeva, Tuzle, Mostara i Banjaluke, u ponedjeljak, 16.12.2013. godine debatovali na temu "Ovaj Dom se zalaže da mediji treba da imaju najvažniju ulogu u borbi protiv diskriminacije“.

Organizatori javne debate, održane u prostorijama UNITIC-a u Sarajevu,  bili su Centar za kulturu dijaloga i OSCE . Cilj debate je bio, između ostalog, i da se ukaže na značaj argumentovane rasprave u promociji antidiskriminacione politike u BiH, te da se šira javnost upozna sa Zakonom o zabrani diskriminacije u Bosni i Hercegovini. Neposredno prije same debate učesnicima su se obratile zamjenica šefa OSCE misije u BiH, gospođica Nina Soumalainen i direktorica Centra za kulturu dijaloga, gospođa Sanja Vlaisavljević.

Naš fakultet su predstavljale tri studentkinje, članice Debatnog kluba, Sonja Perendija, Tijana Lizdek i Dušica Blagojević. U toku debate, britansko parlamentarne forme, istaknuto je dosta kvalitetnih argumenata sa strane vlade i opozicije, a osnovne tačke sukoba su bile: uloga medija kao posrednika između vlasti i naroda - mediji kao zabavno informativni servis; pružanje relevantnih informacija - informacije komercijalnog karaktera;  moć i potencijal medija u BiH - zloupotreba medija.

Nakon izuzetno dinamične debate, odlukom tročlanog sudijskog panela (2:1), pobjedničkim timom je proglašen tim druge vlade, koji su činili studentkinja našeg fakulteta, Sonja Perendija i Marko Pandža, student Pravnog fakulteta u Mostaru. Svojom argumentacijom, izlaganjem i timskim radom uspjeli su uvjeriti sudije da mediji treba da imaju glavnu ulogu u borbi protiv diskriminacije.

Debatanti našeg fakulteta su još jednom pokazali da se predanim radom i razmjenom iskustava u okviru Debatnog kluba, stiču višestruke koristi, a značajni rezultati ne izostaju. Pozivamo sve zainteresovane studente da se priključe radu Debatnog kluba, da razviju vještinu kritičkog mišljenja i nauče da vode argumentovanu raspravu.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892