to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

PRAVNI FAKULTET ORGANIZOVAO TAKMIČENJE U SIMULACIJI KRIVIČNOG POSTUPKA

Od 24. do 26. maja 2024. godine Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu bio je domaćin i organizator Takmičenja u simulaciji krivičnog postupka, koje se održavalo u prostorijama Centra za visoko obrazovanje i Osnovnog suda u Bijeljini. Na takmičenju su pored tima našeg fakulteta učestvovali i timovi Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

U okviru svakog tima postojale su ekipe optužbe i odbrane koje su se suprotstavljale ekipama drugih fakulteta, a u sastavu sudećih vijeća, koji su imali ulogu žirija, nalazili su se ugledne sudije i advokati sa višegodišnjim, a i višedecenijskim iskustvom postupanja u krivičnim predmetima, čime je takmičenje dobilo još viši nivo profesionalnosti i stručnosti. U tom smislu posebnu zahvalnost za učešće i doprinos u organizaciji takmičenja dugujemo sudiji Siniši Lazareviću, Marinku Sladiću i Ljubiši Milićeviću, kao i advokatima Đorđu Vasiću, Vojislavu Draškoviću, Goranu Vasiliću, Dejanu Bogdanoviću, Novki Marjanović, Vladanu Tomiću, Milošu Stevanoviću i Marku Sladiću.

Svečano otvaranje takmičenja bilo je u petak, 24. maja 2024. godine u Centru za visoko obrazovanje, kada je izvršeno i izvlačenje takmičarskih parova koji su se susretali u mečevima u prvoj fazi takmičenja u subotu 25. maja 2024. godine. Po bodovima koje su dodijelila dva stručna tročlana vijeća u prvoj fazi takmičenja, u finale su direktan plasman ostvarili timovi Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. U ostatku dana, u drugoj fazi takmičenja pred tročlanim vijećem, za treće mjesto su se borila preostala dva tima, pa je tako, po završetku ove faze, tim Pravnog fakulteta u Nišu osvojio treće mjesto, a tim Pravnog fakulteta u Novom Sadu osvojio je titulu tima u usponu.

Uzbudljivo je proteklo i finale u nedjelju 26. maja u kom su pred petočlanim vijećem studenti pokazali zavidnu sposobnost za pravnu argumentaciju, snalažljivost, sticali i razvijali vještinu postavljanja pitanja i učešća u samom krivičnom postupku. Pri tome imali i priliku da na licu mjesta od strane članova vijeća dobiju sugestije i smjernice za unapređenje svog nastupa i pripreme za buduće obavljanje pravničke profesije. Nakon okončanja finalne faze takmičenja i zbiranju bodova u finalnom dvomeču, ekipa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu osvojila je PRVO MJESTO!

Pokazujući spretnost, umješnost, veliko pravničko, ali i praktično znanje naš tim pobrao je sve pozitivne komentare, kako od članova vijeća tako i od drugih učesnika. Studenti su se istakli svojim nastupom u svim kategorijama koje su se ocjenjivale, a to su pravna argumentacija, vještina postavljanja pitanja, kao i performans. Naš tim predvođen višim asistentom Ljubanom Sladić, koja je ujedno bila i inicijator organizacije ovogodišnjeg takmičenja činili su studenti Hristina Stančić, Maja Žmukić, Kristina Živanović, Marija Đorđević, Iva Matić, Marija Tripić, Filip Šupić i Mihajilo Andrijašević. Posebno ističemo da je student Marija Đorđević osvojila i diplomu za procesnu ulogu najboljeg branioca, sa osvojenim maksimalnim brojem bodova u svim kategorijama za tu procesnu ulogu.

Ponosni smo na naše studente i njihovu mentorku koji pokazuju da sve ono što uče u teoriji znaju primijeniti i u praksi, pokazujući veliku dozu komunikativnosti i zainteresovanosti, kao i za rad sa svojim akademskim mentorom, ali i drugim studentima, i na tome im čestitamo. Izražavamo i nadu da će organizovanje ovakvih takmičenja na našem fakultetu postati tradicija!

 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892