to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

U BRČKOM ODRŽANA NAUČNA KONFERENCIJA O MIGRACIJAMA

U Brčkom je, u organizaciji Evropske organizacije za javno pravo (EPLO), održana međunarodna naučna konferencija o migracijama na Balkanu. Učesnici konferencije bavili su se pravnim i politikološkim aspektima migracija, odnosno pravima migranata i migracionim politikama u državama Balkana. Obrađivana su pitanja socijalnih i ekonomskih prava migranata, pokretljivosti radne snage na Balkanu i sl. Analizirana su zakonodavstva balkanskih država i politike koje one vode u ovoj oblasti. U radu konferencije učestvovali su naučni radnici i predstavnici civilnog sektora iz Grčke, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Albanije i drugih država.

Konferenciju su otvorili mr Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko Distrikta, u kojoj se konferencija održavala, i koji je podržao njeno organizovanje u Brčkom, prof. dr Goran Marković, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i član Upravnog odbora EPLO, i dr Markos Karavias, direktor MedMA (Mediterranean Migration and Asylum Policy Hub).

Održavanje konferencije u Brčkom izraz je nastojanja da tokom ove godine bude obnovljen rad regionalne kancelarije EPLO u Brčkom, što bi trebalo da uslijedi u ljetnim mjesecima. Time će biti znatno obogaćene aktivnosti EPLO, u kojima će sarađivati naš fakultet, a stvoriće se uslovi i za obnovu rada Nacionalne škole javne uprave u Brčkom.

EPLO je omogućio našim studentima da besplatno studiraju prestižnu trogodišnju Školu (fakultet) evropskog prava i uprave, i ove godine će prvih pet studenata diplomirati na njoj, nekoliko godina je suorganizator našeg međunarodnog naučnog skupa, a postoji i plan pokretanja zajedničkih master studija.

U kancelariji EPLO u Brčkom radiće naša bivša i odlična studentkinja prvog i drugog ciklusa Milica Jevtić, koja takođe privodi kraju i studije na Školi evropskog prava i uprave.

TV prilog:

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892