to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

PRAVNI FAKULTET PREDSTAVLjEN NA KONFERENCIJI „STUDENTSKA STRUČNA PRAKSA U PRAVOSUĐU – OSTVARENA DOSTIGNUĆA I INSTITUCIONALNE PERSPEKTIVE“

 

Pravni fakultet predstavljen je na Konferenciji „Studentska stručna praksa u pravosuđu – ostvarena dostignuća i institucionalne perspektive“ koja je održana 13. marta 2023. godine u Sarajevu, a koju je organizovala neprofitna organizacija Nacionalni centar za državne sudove – Kancelarija u Bosni i Hercegovini (NCSC BiH). Konferencija je okupila više od pedeset predstavnika partenrskih institucija koje podržavaju aktivnosti praktičnog osposobljavanja studenata prava, a prije svega pravnih fakulteta, pravosudnih institucija i advokature, strukovnih udruženja pravnika, kao i učesnika studentskih praksi u pravosuđu. Osmišljena je kao platforma za razmjenu iskustava i stavova glavnih aktera uključenih u realizaciju studentskih praksi u pravosuđu, te predstavljanje ključnih rezultata JUST-ED projekta.

Pravni fakultet organizuje bogatu studentsku praksu u brojnim institucijama, te je ponudio svoja iskustva kao primjer dobre prakse. Doc. dr Đorđe Marilović, koordinator na Pravnom fakultetu za sprovođenje Okvirnog sporazuma o razumijevanju – Unapređenje praktične nastave i obuke za studente prava i diplomirane pravnike, učestvovao je u radu Konferencije kao panelista u dva od ukupno tri panela. Govoreći kao učesnik prvog panela „Studentska praksa u pravosuđu: institucionalne perspektive pravnih fakulteta“, Marilović je istakao da je na inicijativu Pravnog fakulteta Okvirnom sporazumu o razumijevanju pristupilo osam javnih tužilaštava, osnovnih, okružnih i okružnih privrednih sudova u tri grada Republike Srpske. Ukratko je prikazao model studentske prakse koji je osmišljen na Pravnom fakultetu i koji je ocijenjen kao primjer dobre prakse za druge fakultete. Govorio je, takođe, o planovima za dalji razvoj saradnje, kao i o izazovima o kojima se mora voditi računa prilikom ostvarivanja saradnje sa pravosudnim institucijama. U odsustvu i po ovlašćenju dekana prof. dr Gorana Markovića, docent Marilović učestvovao je još i u radu trećeg panela „Praktično osposobljavanje studenata prava: važnost etike i održivost institucionalnih praksi“.

Projekat JUST-ED organizacije NCSC nadovezuje se na četvorogodišnji Student Law Practicum (SLP) projekat kroz nastavak promocije unaprijeđenja pravnog obrazovanja i pravosuđa. Pravni fakultet učestvuje u Projektu kroz organizovanje pravnih klinika za studente prava, kroz organizovanje studentske prakse u pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj, i kroz proširenje postojeće saradnje ne samo sa pravosudnim institucijama nego i advokatskim kancelarijama, komorama i udruženjima u oblasti prava. Za uspješno učešće na Projektu, Pravnom fakultetu uručena je zahvalnica.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892