to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU ZA PROMOCIJU IZBJEGLIČKOG PRAVA I OBRAZOVANJE BUDUĆIH PRAVNIKA IZ OBLASTI IZBJEGLIČKOG PRAVA

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković potpisao je u Sarajevu Memorandum o razumijevanju u cilju promocije izbjegličkog prava i razvoja potrebnih teorijskih i praktičnih znanja budućih pravnika u oblasti izbjegličkog prava. Pored dekana Pravnog fakulteta, Memorandum su potpisali dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr Zinka Grbo, Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Udruženje „Vaša prava BiH“ i Predstavništvo UNHCR-a u Bosni i Hercegovini. Sastanku je prisustvovala i doc. dr Sanja Golijanin koja će biti koordinator za sprovođenje Klinike za izbjegličko pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Memorandum o razumijevanju je zaključen na period do kraja 2025. godine, a njime se definiše saradnja strana potpisnica na organizaciji i realizaciji Klinike za izbjegličko pravo za studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te saradnja u pogledu razmjene informacija o politikama i praksama u oblasti izbjegličkog prava i sistema azila u Bosni i Hercegovini.

Klinika za izbjegličko pravo biće organizovana već tokom aprila i maja mjeseca i ima za cilj da studentima omogući sticanje teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti izbjegličkog prava, uz mogućnost sticanja praktičnog iskustva, kao i informisanje o najnovijim dešavanjima u oblasti međunarodnog pravnog okvira za zaštitu izbjeglica, te o pravnoj tekovini Evropske unije.Tokom Klinike studenti će imati mogućnost da steknu praktična znanja iz oblasti izbjegličkog prava u Ministarstvu bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Udruženju „Vaša prava BiH“ i u kancelariji UNHCR-a u Bosni i Hercegovini.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892