to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA O UNAPREĐENJU PRAKSE I URUČENI SERTIFIKATI STUDENTIMA

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i neprofitna organizacija Nacionalni centar za državne sudove (National Center for State Courts) – NCSC, Kancelarija u Bosni i Hercegovini priredili su 29. novembra 2023. godine na Pravnom fakultetu sastanak sa predstavnicima pravosudnih institucija povodom unapređenja studentske prakse na osnovu Okvirnog sporazuma o razumijevanju – Unapređenje praktične nastave i obuke za studente prava i diplomirane pravnike. Sastanak je organizovan u čast proširenja broja potpisnika Okvirnog sporazuma na više od 40 fakulteta, pravosudnih institucija i udruženja, a teme sastanka bile su ostvarene i planirane studentske prakse u pravosudnim institucijama Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Trebinja i Sarajeva, sagledavanje i unapređenje studentske prakse; proširenje studentske prakse u akademskoj 2023/2024. godini i drugi oblici saradnje. Na početku sastanka, uručeni su sertifikati studentima polaznicima prakse iz oblasti krivičnog i krivičnog procesnog prava u ljetnjem semestru 2022/2023. godine. Dan ranije, 28. novembra 2023. godine, studentima polaznicima prakse u odjeljenju u Bijeljini sertifikate su uručili dekan Marković, predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini Aid Hanušić i glavni okružni tužilac Olga Pantić iz Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

 

Učesnike sastanka pozdravili su dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković i direktor organizacije NCSC– Kancelarija u BiH Nenad Galić. Sastanku su sa Pravnog fakulteta prisustvovali još i prodekan za nastavu doc. dr Sanja Golijanin, prof. dr Mladenka Govedarica i doc. dr Igor Petković, kao i koordinator za sprovođenje Okvirnog sporazuma na Pravnom fakultet doc. dr Đorđe Marilović. Suorganizatora NCSC predstavljali su još i zamjenica direktora Lejla Hasanović, koja je prisutnima predstavila priručnike za rad mentora i studenata kao i razvoj studentske prakse na različitim institucijama i fakultetima, kao i Adila Jašarević i Berina Keč. Sastanku su prisustvovali predstavnici sljedećih institucija: glavni okružni tužilac Anica Vukadin i sekretar Neven Kramer iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, predsjednica Okružnog privrednog suda u Bijeljini Božana Gužvić i osoba za odnose s javnošću Okružnog privrednog suda Biljana Gluhović, sekretar Osnovnog suda u Sokocu Mladen Bašević, sudija Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Veselinka Ivanović, disciplinska tužiteljka Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a Bosne i Hercegovine Aldijana Porča, Bojan Tupajić iz Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, Sunčica Behlilović iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Prof. dr Vildana Pleh, koordinatorka za sprovođenje Okvirnog sporazuma Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, predstavila je iskustva u organizovanju praksi za studente u Kantonu Sarajevo i šire.

 

U diskusiji kojom je moderirao docent Marilović razmijenjena su brojna iskustva i izloženi konkretni prijedlozi za dalje unapređenje prakse, dinamiku rada sa studentima, unapređenje položaja mentora u institucijama, vrednovanje prakse i dr. Studentska iskustva u praksi izložili su studenti Pravnog fakulteta Maja Žmukić, Savka Dodić i Filip Šupić. Organizovanje sastanka predstavlja dio šireg pristupa Pravnog fakulteta studentskoj praksi i unapređenju prilika za zapošljavanje diplomiranih pravnika, kao i upoznavanja šire javnosti sa dometima praktičnog osposobljavanja studenata prava, čemu je doprinijelo i prisustvo brojnih medija na ovom sastanku.

 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892