to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

ODRŽAN OKRUGLI STO „PRAVNE I POLITIČKE POSLJEDICE DJELOVANJA VISOKOG PREDSTAVNIKA U BOSNI I HERCEGOVINI“

U Banjoj Luci je održan okrugli sto na temu „Pravne i političke posljedice djelovanja visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini“. Domaćin okruglog stola bio je Fakultet političkih nauka u Banjoj Luci, a suorganizator je bio naš fakultet. Na okruglom stolu su govorili profesori našeg fakulteta i Fakulteta političkih nauka, koji su sa pravnog i politikološkog aspekta analizirali ulogu i položaj visokog predstavnika u poslijedejtonskom periodu. Poseban akcenat stavljen je na Aneks X Dejtonskog mirovnog sporazuma i Bonska ovlašćenja, kao i na niz odluka koje je visoki predstavnik donosio u poslijedejtonskom periodu, a za koje nije postojao pravni osnov u pomenutom aneksu niti u cjelini Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tim odlukama mijenjan je ustavni sistem Bosni i Hercegovini, neposredno su mijenjani ustavi entiteta i kantona, nametan vrlo veliki broj zakona i smjenjivani nosioci javnih funkcija, a za odluke sa takvim sadržajima nije bilo i nema pravnog uporišta u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Cilj održavanja okruglog stola bio je da se da čvrsta naučna argumentacija o tome kakav je stvarno trebalo da bude položaj visokog predstavnika u poslijedejtonskom periodu, koji je trebalo da bude pomoćni a ne naredbodavni organ, medijator a ne suveren, i kako suviše široko tumačenje Aneksa X u suštini nije bilo njegovo tumačenje nego neovlašćeno utvrđivanje bitno drugačijih i širih nadležnosti visokog predstavnika od onik koje mu je Aneks Xdao. Ukazano je i na činjenicu da je prema Aneksu X, ali i dosadašnjoj praksi, imenovanje visokog predstavnika potvrđivao Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Uvodničari su bili i profesori našeg fakulteta: prof. dr Radomir V. Lukić, prof. dr Goran Marković i doc. dr Đorđe Marilović. U ime Fakulteta političkih nauka, uvodničari su bili: doc. dr Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske, prof. dr Miloš Šolaja, prof. dr Vlade Simović, doc. dr Nina Sajić. Jedan od uvodničara bio je i prof. dr Darko Radić, profesor Pravnog fakulteta u Banjoj Luci.

Učesnike skupa pozdravili su rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i dekanica Fakulteta političkih nauka prof. dr Ranka Perić Romić, koja je i aktivno učestvovala u raspravi.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892