to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

PREDSTAVNICI PRAVNOG FAKULTETA UČESTVOVALI NA TAKMIČENJU BESJEDNIKA I NAUČNOM SKUPU NA NUŠIĆIJADI U IVANJICI

U okviru kulturne manifestacije ,,Nušićijada“, koja se tradicionalno održava svake godine u Ivanjici, priređen je Naučni skup o besjedništvu povodom 90 godina od prvog izdanja udžbenika „Retorika“, na temu ,,Upotreba i zloupotreba besedništva – Šta Nušićeva retorika nudi savremenoj retorici“. Naše studentkinje i članovi Besjedničke sekcije, Marija Đorđević i Kristina Živanović, govorile su autorske besjede, dok je na naučnom skupu svoj referat izložio doc. dr Đorđe Marilović.

Prvo je svoju besjedu na temu ,,Ruka spasa“ govorila Marija, a nedugo potom publika je čula i Kristininu besjedu na temu ,,Ružičaste naočare“. Publika je pomno pratila nastupe naših studenata, te su nakon završetka govora uslijedili i gromoglasni aplauzi propraćeni pozitivnim impresijama slušalaca. Stručni žiri činili su Aleksandar Marković, advokat i besjednik iz Ivanjice, predsjednik žirija, i članovi Nebojša Nušić, upravitelj Fondacije za razvoj kulture i stvralaštva „Nušić“, i  Gordana Janevska, magistar političkih nauka i diplomatije i umjetnik. Žiri je odlučio da ove godine treće mesto dodijeli Mariji Đorđević, a plaketu za nadahnutu besjedu osvojila je Kristina Živanović. Žiri je izrazio oduševljenje zbog načina izražavanja naših studenata, ozbiljnosti tema i interakcije sa publikom.

Naši studenti već duže od decenije sa velikim uspjehom učestvuju na takmičenjima besjednika u okviru Nušićijade, a pripremaju ih rukovodioci Besjedniče sekcije prof. dr Dimitrije Ćeranić i doc. dr Đorđe Marilović. Značaj retorike za ovu kulturnu manifestaciju vidljiv je i kroz organizovanje naučnog skupa o besjedništvu, na kojem naši profesori učestvuju. Čestitamo našim studentima, ovogodišnjim učesnicima, i želimo puno uspjeha u daljem usavršavanju lijeporječja!

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892