to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

NA PRAVNOM FAKULTETU UNIVERZITETA U ISTOČNOM SARAJEVU ZAVRŠENO IZVOĐENJE SLP PRAVNE KLINIKE

Dana 12. 6. 2023. godine u sudnici Pravnog fakulteta uspješno je izvedena završna simulacija suđenja studenata. Radi se o drugom izvođenju SLP Pravne klinike na našem fakultetu koju su vodili prof. dr Mladenka Govedarica i doc. dr Igor Petković. Nastava u sklopu SLP projekta obuhvatala je predavanje profesora i praktičara (sudija, javni tužilac, advokat), kroz 14 modula kurikuluma. Posljednji modul je ujedno završna simulacija suđenja u kojoj su studenti preuzeli različite procesne uloge, te na taj način demonstrirali stečena znanja pred sudskim vijećem koje su činili praktičari. Po završetku suđenja, studentima su dodijeljeni certifikati. Utiske studenata možete pročitati u nastavku:

Filip Šupić:

Pohađanje Pravne klinike bilo je izuzetno prijatno i korisno iskustvo. Slušajući predavanja profesora i praktičara, te razgovarajući sa njima, unaprijedio sam komunikacijske vještine, javni nastup i stekao bogato pravno znanje. Saradnja i timski rad sa kolegicama i kolegama na rješavanju pravnih pitanja i pripremanju argumentacije za završnu simulaciju suđenja su nezaboravna. Učenje o uticaju prava na ljude i stvarnim životnim situacijama obogatilo je moje razumijevanje pravne profesije. Sa Pravne klinike nosim prijatna iskustva i toplo preporučujem svim zainteresovanim da se prijave.

Mihailo Andrijašević:

Učešće u ovogodišnjoj Pravnoj klinici omogućilo mi je da proširim svoja pravnička znanja. Studenti nisu često u mogućnosti da stupe u kontakt sa praktičarima, a upravo to Pravna klinika omogućava. Predavanja i interakcija sa praktičarima otvorila mi je novu sliku o pravosuđu i poslovima kojima se bave sudije, advokati i javni tužioci. Pohađanjem pravne klinike unaprijedio sam i svoje vještine argumentovanja i ubjeđivanja.

Toplo preporučujem drugim studentima, naročito onim koji bi željeli da imaju karijeru u pravosuđu, da se u budućnosti prijavljuju na pravne klinike jer će se, pored sticanja znanja, dobro zabaviti. 

 Savka Dodić:

Utisci su krajnje pozitivni, mogu reći da je ovo iskustvo za pamćenje i da je izuzetno korisno za dalji napredak u oblasti krivičnog procesnog prava. Čast mi je što sam bila dio ovog projekta i što sam imala priliku razgovarati sa praktičarima od kojih sam mnogo naučila. Smatram da je praksa od ključnog značaja za svakog uspješnog pravnika, te Vam se stoga zahvaljujem na ovoj omogućenoj prilici.

Maja Žmukić:

Učešće na Pravnoj klinici "Vještine zastupanja u krivičnom postupku" je iskustvo koje je u znatnoj mjeri unaprijedilo moje poznavanje materije iz oblasti krivičnog postupka. Veliku zahvalnost bih istakla profesorima i praktičarima koji su neumoljivo sa nama dijelili svoje znanje. Mislim da je ovo iskustvo koje će svakom od nas biti od velikog značaja u bliskoj budućnosti. Osim toga, mnogi od nas su kroz simulaciju mogli da započnu prve korake ka cilju o kome se mašta od malih nogu. Čast je biti dio ovog projekta. 

 Milica Golijan:

Pohađanje ove Pravne klinike je bilo izuzetno korisno i poučno iskustvo.
Prvi put smo se našli u ulogama javnih tužilaca i advokata, te stekli sveobuhvatna znanja u vezi sa tokom glavnog pretresa, načinom ispitivanja svjedoka, te uopšte tokom krivičnog postupka. Ovo je bio izuzetan način da teoriju potkrijepimo praktičnim vještinama i unaprijedimo svoj javni nastup.

Renata Slagalo:

Smatram da je Pravna klinika bila jedinstvena prilika da se mi, kao studenti, približimo pravosuđu i na jedan drugačiji način pristupimo učenju i razumijevanju uloga subjekata u krivičnom postupku. Teorijski aspekt, kome pristupamo prilikom redovne nastave je nesumnjivo važan, ali praksa upotpunjuje naše znanje i omogućila nam je konkretnu primjenu stečenog znanja na krivične predmete.
Predavači nisu samo govorili o svome iskustvu i objašnjavali pojedine nedoumice, nego su nam slali i predočavali akte koji su od značaja za krivični postupak. Imali smo priliku da se upoznamo sa optužnicom, zapisnicima, nalazima vještaka i dr.
Pravna klinika je bila izvanredno iskustvo i drago mi je što je ova saradnja ostvarena.

 Filip Vasić:


Praksa je bila veoma korisna i stvarno smo mnogo toga naučili što se ne može naučiti samo iz knjiga. Odnosi sa praktičarima su bili odlični i pokazali su nam mnogo praktičnih znanja i raznih finesa iz njihove profesije koje smatramo da će nam biti vrlo korisne u profesionalnom životu. Generalno smatram da će nam ova klinika biti veoma korisna u životu i vrlo sam zahvalan organizatorima, profesorima, praktičarima i svima koji su nam omogućili ovu priliku.

 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892