to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

DEKAN MARKOVIĆ UČESTVOVAO U RADU UPRAVNOG ODBORA EPLO U ATINI

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković učestvovao je u radu Upravnog odbora Evropske organizacije za javno pravo (EPLO), čiji je član u ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Na sjednici je ukazano na razvoj organizacije, koja u ovom trenutku ima 75 članica – univerziteta i naučnih instituta. Osim toga, EPLO ima i nekoliko regionalnih kancelarija, među kojima i u Brčkom, čiji rad treba obnoviti u narednom periodu, u čemu će najznačajniju ulogu imati naš fakultet.

Dekan Marković je razgovarao sa prof. dr Spiridonom Flogaitisom, predsjednikom EPLO i profesorom emeritus Univerziteta u Atini. Dogovoreni su koraci s ciljem organizovanja zajedničke konferencije u novembru na našem fakultetu, čiji je EPLO jedan od suorganizatora. Dogovoren je dolazak prof. Flogaitisa u Pale i razgovori sa nizom zvaničnika Republike Srpske. Osim toga, predsjednik Flogaitis i dekan Marković razgovarali su i o stvaranju pravnih pretpostavki za osnivanje zajedničkog master programa evropskog prava, koji bi sa našim fakultetom izvodila Škola uprave i evropskog prava (European Governance and Law School – EGLS), koja ima karakter fakulteta osnovanog od strane EPLO. Dogovoreno je i da ubrzo bude održan sastanak sa direktorom ove škole, kako bi bilo obezbijeđeno učešće naših studenata u njenom radu, u potpunosti o trošku EPLO.

Dekan Marković je razgovarao i sa predstavnicima drugih univerziteta, pri čemu je značajno da je dogovoreno potpisivanje sporazuma sa Univerzitetom u Segedinu (Mađarska), s ciljem izrade zajedničkog Erasmus + projekta, kako bi bila omogućena razmjena nastavnika i studenata, a kolege iz Segedina su ponudili i organizovanje zajedničkih naučnih konferencija.

Tokom boravka u Atini, dekan Marković je razgovarao i sa gđom Milicom Ristović Krstić, ambasadorkom Bosne i Hercegovine u Republici Grčkoj, koja pruža značajnu podršku saradnji našeg univerziteta i EPLO, pogotovo na planu izmjene odgovarajućih zakonskih akata, kako bi ta saradnja bila moguća i u oblasti organizovanja zajedničkih studija drugog ciklusa.

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892