to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

ODRŽANO PREDAVANJE ADVOKATA GORANA VASILIĆA NA PRAVNOM FAKULTETU

Na Pravnom fakultetu, u odјeljenju u Bijeljini, advokat Goran Vasilić održao je 17. maja predavanje na temu „Advokatska profesija – izazovi i ljepota jednog poziva“. Predavanje su organizovali Udruženje studenata prava „Iustitia“ i Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u okviru plana unapređenja saradnje sa zajednicom pravnika koju je Pravni fakultet razvio. Profesore i brojne studente svih godina Pravnog fakulteta i sve prisutne u amfiteatru Centra za visoko obrazovanje u Bijeljini pozdravio je predsjednik Udruženja studenata Andrija Dimitrić. Najavio je predavanje advokata Vasilića i zahvalio Pravnom fakultetu na velikoj podršci u radu. Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković pozdravio je prisutne i izrazio zadovoljstvo što studenti prepoznaju prilike koje im pružaju Fakultet i brojni pravnici koji čuvaju svoju vezu sa Pravnim fakultetom nakon diplomiranja. Ugledni i priznati nekadašnji student Pravnog fakulteta, čija advokatska kancelarija je jedna od najuspješnijih, upravo je advokat Goran Vasilić, kome je dekan Marković zahvalio na gostovanju. Prisutnima se obratio i prodekan za naučno-istraživački rad prof. dr Dimitrije Ćeranić, koji se sa radošću prisjetio zajedničkih studentskih dana i dugogodišnjeg poznanstva sa gospodinom Vasilićem.

Advokat Vasilić govorio je vrlo nadahnuto o advokaturi, počevši od uvoda o njenom ustavnom i zakonskom određenju, preko organizovanja i rada advokata, do posebnosti i svakodnevnih prilika i izazova ovog poziva. U vrlo živom razgovoru sa prisutnim studentima, navodio je primjere životnih prekretnica, moralnih dilema, ljudskih sudbina i njihovih odraza na bavljenje advokaturom. Posebno je naglasio mogućnosti koje pravnici imaju u svojoj borbi za mjesto pod suncem, uprkos predrasudama o tržištu rada i njegovim potrebama. Ispitujući sklonosti studenata ka bavljenju advokaturom, ukazao je na najčešće zablude i strahove mladih pravnika, hrabrivši ih primjerima istrajnosti i posvećenosti. U vrlo pohvalnom osvrtu na naše pravničko obrazovanje, naveo je svoja iskustva u radu u advokatskoj kancelariji u Čikagu i ukazao na osnovne razlike između evropskog kontinentalnog i anglo-saksonskog pravnog sistema. Studenti su postavili brojna pitanja, zanimali se za uslove rada, način komunikacije sa strankama, najveće profesionalne i lične izazove, i naročito za savjete za sve one koji žele da se bave advokaturom u budućnosti. Brojni odgovori na pitanja završeni su aplauzom.

Ukazujući na primjer diplomiranog pravnika Nevene Jovanović i apsolventa Tatjane Savić, koje je po nedavno raspisanom konkursu za jednog advokatskog pripravnika i jednog praktikanta na stručnu praksu angažovao na osnovu fakultetskih preporuka, i koje su takođe prisustvovale predavanju, advokat Vasilić pozvao je sve studente da pokažu zanimanje za praksu i usavršavanje još tokom studiranja. Dugim aplauzom na kraju predavanja, svi prisutni nagradili su cijenjenog gosta i predavača, nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografisanje. U ime domaćina, predavanjem je moderirala studentkinja Katarina Gligić. Slično predavanje biće organizovano i za studente u sjedištu Fakulteta u Palama.

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892