to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

TRIDESET GODINA USTAVA REPUBLIKE SRPSKE

Ustav Republike Srpske usvojen je na današnji dan, prije trideset godina.
Pisan je u evropsko-kontinentalnoj i srpskoj ustavnopravnoj tradiciji, a njime su uređena sva relevantna pitanja koja predstavljaju ustavnu materiju. U duhu liberalno-demokratske ustavnosti Ustav je uredio organizaciju državne vlasti na načelu podjele vlasti, garantovao je višepartijski sistem  i političke slobode, a Republiku Srpsku je definisao kao pravnu državu zasnovanu na načelima vladavine prava. Ustavom je proglašeno načelo narodne suverenosti, priznat je korpus ličnih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, i istaknuto opredjeljenje za uspostavljanje tržišne privrede. Istog dana donesen je i Ustavni zakon, koji je omogućio njegovu primjenu i funkcionisanje Republike.
Ustav je više puta mijenjan tokom rata i po njegovom okončanju. Izmjene su vršene s ciljem modifikacije organizacije državne vlasti, a kasnije i s ciljem usklađivanja sa novonastalim pravno-političkim stanjem nakon stupanja na snagu Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Neki ustavni amandmani nametnuti su odlukama visokog predstavnika, dok su ostali usvajani u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ustav ima 140 članova i 122 amandmana.

Doprinos donošenju ovog Ustava dali su i profesori našeg fakulteta, akademik Gašo Mijanović i prof. dr Radomir V. Lukić, koji su dali odlučujući značaj njegovoj izradi.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892