to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

ZAKLJUČEN SPORAZUM O SARADNJI SA PRAVNIM FAKULTETOM UNIVERZITETA U BEOGRADU

ZAKЉUČEN SPORAZUM O SARADЊI SA PRAVNIM FAKULTETOM UNIVERZITETA U BEOGRADU

 

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković i prodekan doc. dr Dimitrije Ćeranić  posjetili su Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, gдјe su ih primili dekan prof. dr Zoran Mirković, prodekan za naučni i stručni rad prof. dr Marko Đurđević, prodekan za međunarodnu saradњu doc. dr Jelena Lepetić, upravnik doktorskih studija prof. dr Nebojša Jovanović i sekretar fakulteta mr Dragan Pavić. U dužem srdačnom i prijateљskom razgovoru, predstavnici dva pravna fakulteta razgovarali su o staњu u oblasti visokog obrazovaњa i naučno-istraživačkog rada, te konkretnim aktivnostima i saradњi pravnih fakulteta u Beogradu i Istočnom Sarajevu.

Naglašen je nemjerљив doprinos Pravnog fakulteta u Beogradu pri osnivaњu prve visokoškolske ustanove na prostoru BiH – Pravnog fakulteta u Sarajevu, a čiju tradiciju baštini Pravni fakultet u Istočnom Sarajevu. Osim toga, istaknut je svekoliki značaj beogradske škole prava, kao matice razvoja pravne misli na ovim prostorima, koja je bila i ostala uzor i oslonac svim pravoznalcima. Da je to tako, svjedoči i Sporazum koji su 1994. godine potpisali Pravni fakultet iz Beograda i Pravni fakultet iz tadašњeg Srpskog današњeg Istočnog Sarajeva, a na osnovu koga su u ratnim i poratnim godinama desetine profesora iz Beograda držali nastavu studentima na Ilidži i Palama, a kasnije i u Bijeљini.

Dekani dva fakulteta potpisali su Sporazum o saradњi kojim su precizno definisani i unaprijeđeni oblici saradњe u oblasti nastavnog i naučno-istraživačkog rada, ustanovlјeni prethodnim sporazumom. Dva javna pravna fakulteta predstavљaju siguran oslonac za razvoj pravnog sistema Republike Srbije i Republike Srpske, a ovaj sporazum počiva na dosadašnjoj saradnji, koja treba da bude nastavљena i unaprijeđena. Sprovođenjem sporazuma biće dogovorene zajedničke aktivnosti koje će imati za ciљ razmjenu nastavnika i studenata, pisanje zajedničkih projekata, organizovaњe zajedničkih izdavačkih poduhvata, učešće na naučnim konferencijama, i dr.

Prve konkretne aktivnosti predstavљa dogovor o razmjeni fakultetskih izdanja u po dva primjerka, mogućnost nastavnika i saradnika iz Istočnog Sarajeva da se prilikom dolaska u Beograd služe bibliotečkim uslugama kao domaći nastavnici, ustupaњe dijela filmovane muzejske zbirke o razvoju srpske pravne misli, te kandidovanje zajedničkog Erazmus+ projekta s ciљem razmjene studenata i nastavnog osobљa. Razgovarano je i o mogućnosti razmjene studenata tokom jednog semestra nezavisno od učešća u evropskim projektima.

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892